Новини

На ринку праці активізувалися шахраї: найпопулярніші схеми обману та як їх уникнути

В Україні на тлі безробіття збільшилася частка псевдороботодавців, які під виглядом звичайної роботи залучають кандидатів до участі в сумнівних схемах та виманюють кошти у довірливих громадян та іноземців.

Найчастіше серед вакансій, створених, щоб ввести шукачів роботи в оману, зустрічаються пропозиції від “шлюбних агенцій”, “стрімінгових майданчиків” та криптошахраїв. Про це повідомляє ресурс з пошуку роботи Work.ua.

У компанії розповіли, що протягом серпня-вересня видалили понад 600 вакансій шахраїв та підготували інструкцію, яка допоможе уникнути неприємностей під час пошуку роботи та розпізнати зловмисників.

Шахрайські шлюбні агенції

Маскуються під перекладацькі компанії. Публікують вакансії: перекладач, оператор ПК, оператор чату, менеджер листування з клієнтами, менеджер по роботі з клієнтами, менеджер зі створення пар.

Привертають увагу фразами: “Дохід необмежений і залежить від вас”, “Заробіток з першого тижня”, “З нами ви станете фінансово незалежними”, “Працюйте з будь-якого місця без прив’язки до офісу”, “Акція! Пройди успішно навчання на цю посаду та отримай 2000 грн”.

Пропонують зарплату від 20 тис. грн до 150 тис. грн навіть без знання англійської та досвіду. Коли кандидат відгукується, з’ясовується, що робота полягає у витягуванні грошей з іноземців, які хочуть познайомитися з українками.

Шахрайські стрімінгові сервіси

Публікують вакансії: блогер, ведуча ефірів/трансляцій, стрімер, модель.

Використовують фрази: “Дистанційна робота з будь-якого місця із графіком, який ви самі обираєте”, “Для талановитих та харизматичних дівчат та хлопців”, “Спілкуйся з однодумцями й заробляй на цьому гроші”, “Зможеш просувати свою сторінку у соцмережах”, “Конкурси для нових стрімерів, на яких ви можете виграти гроші”.

Обіцяють зарплату від 30 тис. грн до 100 тис. грн без вимог до досвіду чи навичок, окрім харизми та вміння підтримати розмову. При детальному вивченні таких пропозицій виявляється, що один з основних способів заробітку — донати глядачів на знак подяки за контент. Фактично це не є вакансіями, за якими компанії шукають собі людей на роботу в традиційному значенні цього слова.

Криптошахраї

Криптошахраї позиціюють себе як фінансові, аутсорсингові, консалтингові компанії, маркетингові/рекламні агенції. Видають себе за успішні бізнеси, які давно присутні на ринку. При спробі знайти щось про цю компанію в інтернеті — жодної інформації або відгуків немає, ніби такої не існує.

Публікують вакансії: менеджер по роботі з клієнтами, менеджер з продажів, retention-менеджер, акаунт-менеджер. В умовах вакансії говорять, що потрібно консультувати й продавати послуги лише зацікавленим клієнтам. Опис вакансії може мати помилки та недбале оформлення. Готові брати на роботу людей від 18 років навіть без досвіду, але з бажанням розвиватись. Зазвичай вимагають знання англійської та чи однієї з європейських мов.

Заманюють шукачів за допомогою розіграшів макбуків, айфонів та інших цінних подарунків тощо. Пропонують високу зарплату від 21 тис. грн до 100 тис. грн з прив’язкою до курсу долара.

Здебільшого до співбесіди не дають жодних даних про себе. Криптошахраї пропонують вкласти гроші в біржові інвестиції. Зазвичай у них є бази людей, які, наприклад, колись інвестували у криптовалюту. Далі співробітники криптошахрайських компаній постійно у телефонних розмовах спонукають українців та громадян інших європейських країн зробити фінансові внески.

Поради, як не потрапити на шахраїв:

— почитати відгуки про компанію, знайти її сайт;

— нікому не переказувати гроші;

— нікому не надсилати паспортні дані та код банківської картки;

— не реєструвтися на невідомих сервісах і не проходити верифікацію;

— завжди вмикати критичне мислення — якщо людина не надає ніякої інформації про компанію, найімовірніше, це шахрай.

Формулювання, що найчастіше свідчать про брехню:

— вкладіть 100 грн і отримайте 500 грн;

— надішліть нам 100 грн, щоб ми вам відправили документи/матеріали;

— отримайте 100 грн за 20 хвилин;

— можна працювати вдома за допомогою мобільного телефону і легко заробляти від 1000 до 8000 грн на день, зарплата буде виплачена того ж дня;

— оренда акаунтів Facebook та інших соцмереж і відомих сервісів;

— хороший заробіток, пишіть в особисті (без номера телефону і назви організації);

— будь-які ставки, прогнози, лоти;

— заробіток без вкладень, переходьте за посиланням.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.