Новини

«Стріляти має вміти кожен»: чи можна у Чернівцях навчитися володіти зброєю – відео

З початку війни Росії проти України дуже актуальним стало питання, як та де у Чернівцях можна навчитися володіти зброєю. Раніше такі курси для всіх охочих проводили у центрі міста. Зараз вони є також, проте перейшли у формат індивідуальних занять.

Про це йдеться у публікації ” ” від 13 жовтня, пише molbuk.ua

Чернівчанин, учасник АТО, фахівець з володіння зброєю Олександр Ковтун такими курсами з ознайомлення зі зброєю (так він це називає) займається давно. Тренував свого часу учнів військово-спортивного ліцею-інтернату. Працює з будь-якою віковою категорією – від молоді до пенсіонерів. Переконаний, що в такий страшний час, в якому ми зараз живемо, навички володіння зброєю повинні бути в кожного, кому це дозволено законом. Також важливо вміти поводитися зі зброєю у стресових ситуаціях. Часто такі вміння, зауважує, рятують життя.

“Розуміти зброю і мати навички володіння нею треба мати всім, – переконаний Олександр Ковтун. – Нова фаза війни продемонструвала, що багато людей не були до неї готові. Дуже багато втрат маємо через те, що люди в якихось стресових ситуаціях просто не знають, що робити. Трапляється, що це коштує життя”.

Хоча Буковина – відносно спокійна територія, проте й тут важливо вміти захистити себе. Адже ворожі диверсійні групи діють по всій країні, зауважує О. Ковтун.

“Тому треба знати, як себе поводити, коли відбувається стрільба у ваш бік, як загалом обходитися зі зброєю. Це ті курси, які необхідні кожному. Як кажуть, треба знати все, але не завжди це використовувати”.

Тренування – безкоштовні, потрібно лише оплатити вартість оренди стрільбища та набоїв. Заняття проводять як індивідуальні, так і групові.

“Працюємо з гладкоствольною (мисливські рушниці), нарізною (автомати, карабіни), короткоствольною (пістолети) зброєю. Вдома краще мати мисливську зброю. Вона підходить для захисту, і собі не дуже можна нашкодити. Бо нарізна – більш точна, там треба влучніше цілитися. З мисливської стріляти набагато легше”, – радить фахівець.

“Треба виробити культуру поводження зі зброєю”

“Кожна людина, яка впевнена у собі й хоче мати зброю, повинна її мати, особливо у такий час, як тепер, – розмірковує Олександр. – Не варто боятися того, що в країні буде надто багато легальної зброї. До прикладу, я читав статистику на цю тему в США. У штатах, де легалізована і дозволена кожному зброя, статистика використання її в неправомірних діях набагато зменшилася.

Зараз переконуюся, що зброя для самозахисту повинна бути. Але задля уникнення якихось критичних факторів – погрожування, розмахування зброєю чи випадкових пострілів – треба в людей виробити повагу до неї, до стрільців”.

У професійних стрільців, провадить пан Олександр, все чітко, за правилами. Тут немає випадкових пострілів, погроз зброєю чи ще якихось незрозумілих дій.

“Після служби в АТО я пішов у спортивну стрільбу. Спільнота стрільців – це окреме коло спілкування. Порядніших людей, ніж там, я не бачив ніде. Там ніхто не нехтує правилами”, – каже фахівець.

“Жінки стріляють краще за чоловіків”

Чи складно навчитися стріляти? Інструктор запевняє, що ні.

“Хочете, я вам покажу відео своєї восьмирічної доньки? Вона стріляє без моєї допомоги. Тобто це не так уже й складно. От влучно стріляти – це вже інше. Жінки, між іншим, стріляють набагато краще від чоловіків”, – стверджує Олександр.

Цікавлюся, скільки часу потрібно для того, щоб здобути навички володіння зброєю.

“Кому як Бог дав. Та загалом за місяць постійних тренувань людина вже демонструє більш-менш хороші показники і в точності стрільби, і у володінні стрілецьким озброєнням. Всі стрільці працюють зі зброєю “холостими”, без набоїв, відпрацьовують механіку рухів”, – каже тренер.

Зараз Олександр Ковтун тренує багатьох.

“Це звичайні люди, які захотіли навчатися. Я навчаю безкоштовно. Бо зараз такий час, що на цьому заробляти – це треба мати лице. Тільки якщо приїжджаємо на стрільбище, то платять за його оренду і за набої.

Хочемо з міською радою відновити постійні курси військово-тактичної підготовки для всіх охочих. Виїжджати з ними на стрільбища, обмінюватися досвідом з іншими містами. Це потрібно робити, бо цього вимагає час…”

Як навчитися стріляти

Влучність – основний критерій у стрілецькому спорті. Влучна стрільба – одне з тих умінь, якого може досягти практично кожна людина. Як і будь-яка навичка, влучність досягається тільки шляхом постійних тренувань, які вимагають витрат часу і сил.
Для гарної влучності необхідно відпрацьовувати кілька основних навичок, як-от: прицілювання, правильний жим спускового гачка, різні стійки і положення для стрільби, навички поводження зі зброєю, що приводять його в бойову готовність і налаштування прицілу.

2. Сильні й міцні руки, здатні твердо тримати зброю в момент прицілювання і пострілу – фундаментальний етап підготовки. Фізичними вправами можна займатися в домашніх умовах, використовуючи різні снаряди: гантелі, еспандери, штангу, турнік. Необхідно приділяти увагу розвитку кистей і пальців. Віджимання на пальцях дозволяють швидко досягти бажаного результату.

3. Навчання стрільби потрібно починати з прицілювання. Суть прицілювання полягає в тому, щоби мушка перебувала рівно в середині прорізи прицільної планки, а їх верхні межі були на одній лінії. Після цього прицільна планка поєднується з нижнім обрізом мішені.

4. Під час тривалого прицілювання можуть втомитися руки й розсіятися увага, в результаті чого постріл вийде неточним. Ідеальний час для прицілювання можна розрахувати диханням. Коли прицільна планка поєднана з мішенню, робляться три спокійних вдихи-видихи. Третій видих потрібно зробити наполовину і затримати дихання. У цей момент у думках починається відлік: раз, два, три…
У проміжку рахунки між п’ятьма і вісьмома виконується постріл. При цьому ідеально зробити його в проміжку серцевого ритму, тобто відразу після чергового удару серця.

5. Правильний спуск гачка – один із важливих критеріїв у стрільбі. У кожної зброї під час спуску гачка є холостий хід. До моменту здійснення пострілу холостий хід повинен бути повністю пройдений. Постріл виконується плавно, але помітним рухом пальця. Холостий хід різний у кожного зброї, тому спуск гачка потрібно заздалегідь відпрацьовувати на незарядженій зброї.

6. Коли відпрацьоване вміння прицілюватися і плавно натискати на спуск, потрібно відпрацювати те ж саме в різних положеннях: лежачи, стоячи, з коліна, сидячи, потім складніші положення під різними кутами. Головне – уміти розслабляти м’язи, бо напруга може стати причиною тремтіння.

7. Маючи певну навичку, можна її вдосконалити, стріляючи, наприклад, по пересувних мішенях. Вміючи стріляти правильно і влучно, можна вчитися стріляти швидко.

Увага!

Головне у заняттях зі стрільби – дотримуватися заходів безпеки та ніколи не скеровувати зброю на людину.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.