Новини

Римо-католики Буковини відзначають Вербну неділю: історія та традиції свята

Вхід Господній в Єрусалим — християнське свято, що відзначається в неділю, що передує Великодню. Цього дня розпочинається Страсний тиждень.

Про це повідомляє mukachevo.net

Історія свята

День Вербної неділі нагадує християнам урочистий вхід Ісуса Христа в Єрусалим, який знаменував собою безпосереднє наближення Його Страстей і смерті на хресті.

Люди, які Його вітали, кидали на дорогу плащі та зелені галузки пальм, вигукуючи: “Осанна Синові Давида!”. Урочистий в’їзд Ісуса Христа в Єрусалим описаний у всіх Євангеліях. Цій події всі вони надають особливого значення.

Традиції свята

В цей день перед початком урочистої служби віруючі і священнослужителі традиційно проходять ходою навколо храму або всередині самого храму і в цей час співають святкові антифони і гімн Христу-Царю.

В руках учасники ходу тримають гілки (в південних країнах — пальмові, в північних — вербові або інші) і запалені свічки. Все це дійство символізує зустріч Спасителя людьми під час Входу Господнього в Єрусалим.

Господарі, повертаючись з церкви зі свяченою вербою, до хати не заходили, а відразу ж садили на городі по кілька гілок або — якщо було близько — то в полі, “щоб росла Богові на славу, а нам, людям, на вжиток”; а решту, що залишилася, несли до хати і ставили на покуті під святими образами.

Після церкви люди одне одного били такою свяченою вербою, примовляючи:

Шутка б’є — не я б’ю,

Віднині за тиждень: Буде в нас Великдень!
Посвячені галузки затикали у хліві, “щоб нечиста неправувала, а шутка захищала хату, хлів, двір од грому й пожежі”. Решту ж клали за образи на покуті.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.