Новини

На Буковині смертність перевищує народжуваність

На Буковині станом на перше серпня 2020 року кількість населення вперше зменшилася нижче показника у 900 тисяч осіб. Зараз населення нашої області – 898,5 тисячі. Кількість зменшувалася впродовж останніх п’яти років у дев’яти районах області та місті Чернівці.

Про це йдеться у публікації .

Водночас є два райони (Сторожинецький та Путильський), де впродовж останніх трьох років населення зростало.

Як розповів Ігор Матейчук, голова Сторожинецької ОТГ, найбільший приріст населення спостерігається у таких селах, як Зруб-Комарівці, Давидівка та Їжівці.

Телефоную до старости села Зруб-Комарівці Володимира Сумарюка. Пан Володимир розповів, що у їхньому селі дуже хороший приріст населення.

– Я веду статистику з 1994 року, і завжди в нашому селі народжуваність перевищувала смертність. Ще десять років тому в нас були сім’ї, в яких було по 12 дітей. Зараз таких великих сімей немає. Найбільше – семеро дітей. У нас переповнені школи та дитячі садки. Школа розрахована на 220 дітей, а ми маємо

350 учнів. Із такої ситуації ми знайшли вихід. Прямо в сільраді облаштували один клас, і там навчаються діти. Дитячий садок розрахований на дві групи, а маємо три. Будемо розширюватися, – каже Володимир Сумарюк.

“Наші дві школи переповнені”

Як повідомив староста Давидівки Станіслав Бойцицький, у селі є дві сім’ї, де є по десять дітей.

– Наші дві школи переповнені. У школі першого-третього ступенів налічується 504 дитини, першого-другого ступенів –156. До садочка ходять 30 дітей, але зараз пандемія, то вони вдома. Переважно багатодітні сім’ї справляються із своїми дітьми, старші діти в них працюють, – зазначає пан Станіслав.

Як розповів староста села Їжівці Анатолій Піцул, протягом останніх років народжуваність у селі зменшилась.

– Поки що у нас народжуваність перевищує смертність, але ситуація погіршилася. За 2020 рік загалом по громаді народилося 165 дітей, а померло – 111 осіб. Уже від початку цього року народилося 43, а померло 34. Найбільша сім’я нашого села має 16 дітей, – каже пан Анатолій.

Думка експертів:

Віктор БАЧИНСЬКИЙ, начальник обласного бюро судово-медичної експертизи, завідувач кафедри судової медицини та медичного правознавства БДМУ, доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України:

– У 2020 році смертність в Україні зросла на 6,2%. Загалом населення України за минулий рік зменшилося на 314 тисяч осіб і становить приблизно 41,6 мільйона. Залишається суттєвим перевищення кількості померлих над кількістю народжених: на 100 померлих – 48 народжених. У 2020 році в Україні

померло 616 тисяч осіб. У попередні роки цей показник перебував на рівні 580 тисяч смертей. Є така тенденція: чим більше віддалений населений пункт від обласного центру, тим гірший там показник народжуваності.

Віталій ДОКАШ, доктор філософських наук, професор ЧНУ:
– Такий поганий показник народжуваності в області та загалом у країні пов’язаний із поганими умовами життя.
Який може бути приріст та яка може бути демографія, якщо держава не створює можливостей, де нормально може функціонувати сім’я та забезпечити

хороше майбутнє для своїх дітей. На сьогодні немає стратегії, для того, щоби створювати велику сім’ю. Така демографічна ситуація – відображення ситуації у державі.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.