Новини

Як правильно обрати постачальника електроенергії непобутовим споживачам і на що слід звертати увагу, розповіли у компанії «Національна енергетична група»

На сьогодні ні для кого не секрет, що для більшості власників бізнесу і держустанов напередодні зими особливо гостро постає питання забезпечення якісного, надійного і безперебійного електропостачання, яке б гарантувало безперервність та ефективність усіх робочих процесів. Тим більше, що за прогнозами аналітиків, ціни на електричну енергію до кінця 2022 та у 2023 році, швидше за все, зростатимуть.
Тому варто заздалегідь подбати про вибір надійного енергопостачальника.

Як правильно обрати або змінити постачальника електроенергії для свого підприємства чи установи і на що звернути особливу увагу, розповів директор ТОВ “Національна енергетична група” Борис Мирославович ПРОКОПЕЦЬ.

– Передусім розкажіть, як працює зараз ринок електроенергії в Україні?

– Як відомо, з 1 січня 2019 року, відповідно до Закону України “Про ринок електричної енергії”, у нашій країні діє роздрібний ринок енергопостачання, а з 1 липня 2019 року діє так званий повномасштабний ринок електричної енергії. Що це означає? Споживачі (юридичні особи) отримали можливість самостійно обирати постачальників електроенергії, отримуючи при цьому можливість скоротити свої рахунки за електроенергію до 30% на рік. Тобто монополія обленерго зникла, а на ринку електроенергії України, який активно розвивається, з’явилися незалежні постачальники, які мають ліцензії на постачання електричної енергії споживачеві і яких вже налічується понад 600. На території Буковини свої послуги пропонують понад 200 енергопостачальників. Хочу зазначити, що за новими правилами енергоринку юридичним особам варто забути таке поняття, як тариф на електроенергію. Адже з 2019 року у нас немає тарифів і діє вільна ринкова ціна, яка формується на ринку електричної енергії погодинно.

– Як довго на ринку працює “Національна енергетична група” і чого вдалося досягти?

– ТОВ “Національна енергетична група” – це незалежна компанія з постачання електричної енергії та природного газу непобутовим споживачам на території України. У березні 2019 року ми отримали ліцензію на здійснення господарської діяльності з постачання електроенергії, а фактичне постачання почалося 2020 року. На сьогодні ми здійснюємо постачання по всій території України з центром обслуговування клієнтів у Чернівцях, а також активно беремо участь у публічних закупівлях з електричної енергії.

За три роки нашої присутності на ринку, на мою думку, нам вдалося досягти головного – завоювати довіру наших споживачів, кількість яких постійно збільшується. До прикладу, минулого року нашими клієнтами були 17 медичних закладів. Крім того, серед наших споживачів: МКП “Чернівціміськсвітло”, МТК “Калинівський ринок”, Пологовий будинок №2 м. Чернівців, соко-екстрактний завод “Дьолер Буковина” у с. Мамаївці, Кіцманська, Сторожинецька районні лікарні, Центри швидкої допомоги у Садгорі, Кельменцях, Сокирянах, лікарні МВС у Чернівцях, Чернівецький інститут термоелектрики, Заставнівська, Сторожинецька і Новодністровська міські ради, Департамент соціально-економічного розвитку і стратегічного планування Чернівецької міської ради, Кременецька академія у Тернопільській області, Бєлгород-Дністровська лікарня ветеринарної медицини, Чернівецький обласний діагностичний центр, поліклініка в Одесі тощо.

– Які переваги пропонує ТОВ “Національна енергетична група”?

– По-перше, це зручні умови оплати, тобто такі, що не створюють фінансового навантаження передусім для споживача. На сьогодні ми пропонуємо розраховуватися чотирма платежами протягом розрахункового періоду, яким, згідно з правилами, є календарний місяць. Подробиці роз’яснюємо клієнтам під час укладення угоди.

По друге, підписавши договір із компанією “Національна енергетична група”, споживач отримує прозорість ціни. Тобто на сьогодні є загальнодоступні джерела (“Оператор ринку”, “Укренерго”, “Українська енергетична біржа”, НКРЕКП), де можна знайти всю офіційну інформацію щодо цін на ринку електроенергії. Тому що зараз є дуже багато недобросовісних постачальників, які під час публічних закупівель просто демпігнують ціну.

По-третє, у нас відсутня відповідальність за небаланс. Тобто за умовами “Національної енергетичної групи”, споживач може змінювати обсяги споживання за 48 годин до доби постачання. Це чітко прописується у комерційній пропозиції і завіряється підписами обох сторін.
Крім того, як я вже зазначав, у нас позитивна репутація, бо ми адекватно реагуємо на всі звернення наших клієнтів, а ще професійний персонал та індивідуальний підхід до кожного клієнта.

– Як споживачеві обрати надійного постачальника електроенергії? На що слід звертати увагу?

– Передусім необхідно переконатися, що постачальник має ліцензію на постачання електричної енергії споживачу. Цю інформацію можна знайти на офіційному сайті НКРЕКП. Також НКРЕКП публікує щоквартально звіт щодо функціонування роздрібного ринку електричної енергії, який також є у загальному доступі. У цьому звіті міститься інформація про найбільших постачальників в Україні.

Друге, на що потрібно звернути увагу, – це прозорість цінових пропозицій постачальника, тому що, знову ж таки наголошу, існує дуже-дуже великий демпінг ціни і непрозорість її формування. Якщо наприклад, постачальник пропонує ціну майже на 50 коп. дешевше, ніж реальна ціна на торгах, там уже немає прозорості. Ціна постачальника має відповідати тій, яка склалася на оптовому ринку, тоді вона реальна.

Важливим також є наявність чи відсутність певного постачальника у дефолтному стані. Це теж можна перевірити за допомогою офіційних джерел. До речі, “Національна енергетична група” за весь період своєї роботи не перебувала у такому стані.

– Чи потрібно споживачам напередодні опалювального сезону поспішати укласти договір з прозорим постачальником і чому?

– Потрібно. Тому що зростання ціни електричної енергії, на мою думку, все-таки буде. А укладення угоди з прозорим постачальником убезпечить споживача від зайвих витрат.

За детальною інформацією звертайтеся до Центру обслуговування споживачів за адресою:
м. Чернівці, вул. Буковинська, 33-А (корпус 2)
Т.: 067 333 62 28, 067 333 92 26
Сайт: nationalenergygroup
e-mail:national_energo@ukr.net

Ліцензія на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу (Постанова НКРЕКП №398 від 26.03.2019 року)

Ліцензія на право провадження господарської діяльності з постачання природного газу (Постанова НКРЕКП №1178 від 23.07.2021 року)

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.