Новини

Найчастіше підробляють сто доларів: фахівці з Чернівців дали важливі поради, як швидко перевірити гроші – відео

Найчастіше на Буковині серед фальшивок виявляють 100 доларів та 500 гривень.

Експерти Чернівецького науково-дослідного експертно криміналістичного центру розповіли, як швидко перевірити гроші, пише molbuk.ua.

Щомісяця експерти досліджують зразки фальшивих купюр. Останні рази перевіряли 1000 гривень, які виявилися фальшивими.

“На сувенірні тисячу гривень, на слово “сувенір” наклеїли блискучу “голограму”, і дехто з людей попався. Купюру отримали з магазину, а продавець через чергу на касі просто не помітила її. Якісні підроблені гривневі купюри трапляються рідко. Їх не вигідно підробляти – дорога собівартість. А ось фальшивих сто доларів трапляються значно частіше”, – каже завідувачу сектору почеркознавчих досліджень та технічного дослідження документів науково-дослідного криміналістичного центру Юрій Герман.

Експерт дає поради, на що найперше звертати увагу, щоби у гаманцях не опинилися фальшиві гроші.

“Коли берете купюру до рук, перше, що повинні зробити, добре помацати її. У певних місцях повинні відчути шорсткість банкнот. Це стосується і валюти, і гривень. Є купюри, які одразу можна побачити, що вони фальшиві – за поганою якістю зображення. Та траплялися мені і такі купюри фальшивих євро, які було важко одразу відрізнити”, – каже пан Юрій. 

Юрій Герман демонструє фальшиву купюру дуже хорошої якості номіналом 100 євро. Навіть шершавість відчувається на дотик. Тільки поруч зі справжньою купюрою відчувається різниця.

“На цих грошах навіть водяні знаки підробили, голограми. Звичайна людина таку купюру би не змогла відрізнити. Підтвердили, що ця купюра підроблена лише після дослідження на спеціальному обладнанні. Ця купюра була виявлена у 2018 році. Підробки часто виявляють у кількох областях одночасно”, – продовжує пан Юрій.

Юрій Герцан констатує, що 500 гривень останнього зразка мають дуже хороші елементи захисту на рівні із доларами чи євро, і їх дуже важко підробити.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.