Новини

«Відкрили завод заново»: до Чернівців переїхало підприємство, яке виробляє гранули з відходів пластику

Кореспондентка ” ” поспілкувалася із генеральним директором підприємства Green Plastic Олександром ПОЛЯКОВИМ.

Поговорили про те, як харків’яни запустили роботу на новому місці.

– Ми вже понад 20 років займаємося різними видами перероблення відходів. Наша компанія має величезний досвід у цій сфері. Переводимо котельні на різні види автономного палива, яке виготовляємо з відходів. Серед найбільших наших проєктів – співпраця з німецькою компанією Siemens. Реконструювали котельне обладнання для них. У 2019 році ми відкрили новий завод, відтоді вже навчилися виробляти гранули з відсортованих відходів пластику. Це пластикові відходи, які спеціально сортують до потрапляння на полігон. Із гранул робимо плівку для термоусаджувального пакування пляшок із водою та поліетиленовий рукав, який використовували для теплиць, а наразі ним затягують вікна після обстрілів, – розповідає Олександр Поляков.

Вивезли десять фур з обладнанням

Олександр каже, що рішення про переїзд ухвалили вже тоді, коли вже навіть у підвалах ховатися було неможливо. Основне обладнання підприємства знаходилося на території Харківського тракторного заводу, а це – об’єкт подвійного призначення, тому туди росіяни влучали ракетами насамперед. Доступ там закрили ще 24 лютого.

– Перевозили обладнання кілька тижнів поспіль. Наші працівники дуже ризикували. Робили це все в перервах між обстрілами. Приблизно 80 відсотків вдалося вивезти. Подавалися на програму релокації, тому держава компенсувала деякі витрати. Якщо фура тоді коштувала понад 60 тисяч, то держава нам компенсувала 40 тисяч гривень за одну. Це для нас дуже суттєво. На той час, а це було у квітні, мало хто з перевізників погоджувався на це, а ще специфіка обладнання – деяке важило кілька тонн. Могли все перевезти безкоштовно залізницею, але нам такий варіант не дуже підходив, – додає підприємець.

– Я обдумав все, що може чекати на наше підприємство надалі. Зібрали команду, почали шукати варіанти для релокації. Підійшов варіант у Чернівцях. Тут запропонували житло для колективу. Воно було в аварійному стані, але вдалося відремонтувати. Виїхали основні спеціалісти, деякі навіть з Ізюма. Це для розуміння того, наскільки все було ризиковано і складно. Багато часу витратили на ремонт приміщення, тільки нещодавно змогли відновити роботу. Обладнання специфічне, до того ж ми маємо дотримуватися багатьох екологічних норм. Через це все перевезти за складністю так само, ніби відкрити новий завод, – додає.

Роблять “кішки” для розміновування

У Чернівцях підприємство лише нещодавно запустило установку термічної деструкції. Завод тут запустили заново.

До неперероблених відходів відносять, наприклад, багатошаровий пластик. Гранула з нього не вийде, тому такі види пластику або відправляють на полігон, або віддають тим, хто виготовляє пластмасові полімерпіщані люки.

“У кожного переробника накопичується дуже багато таких відходів. А ми розкладаємо цей пластик на газ та нафту. З нафти можна робити бензин, рідке паливо для котелень. Я вважаю нашу установку термічної деструкції внеском в енергонезалежність країни”, – підкреслив Поляков.
Крім звичної роботи, компанія допомагає й військовим. Виготовляють буржуйки, “кішки”, а також іншу техніку.

– “Кішки” – це складна металева конструкція, яка складається із зачіпок, мотузки. Завдяки їм дистанційно можна підірвати міну, кинути в кущі, наприклад, протягнути, і, якщо є розтяжка, вона вибухне, але відстань до людини буде безпечна. Також може допомогти евакуйовувати поранених із поля бою під час обстрілів. Можна кинути “кішку” і безпечно витягнути людину. За минулий тиждень зробили вісім буржуйок, у цьому допомагали нам чернівчани.

Компанія планує залишатися в Чернівцях через зручне розташування.

– Ми можемо з тонни пластикових відходів, які неможливо переробити, отримати електроенергію й, наприклад, солярку. Навчилися це робити екологічно. Наше обладнання – це готовий бізнес. Модульні установки можуть купувати підприємці і з цього роботи свій бізнес, – каже директор.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.