Новини

Дев’ять категорій громадян: кого не призовуть на службу під час загальної мобілізації в Україні

В Україні триває загальна мобілізація, під час якої призову підлягають усі військовозобов’язані громадяни. Нещодавно міністр оборони Олексій Рєзніков наголосив, що найближчим часом усі чоловіки мають бути готовими відправитися на фронт.

Деякі категорії чоловіків не підлягають призову на службу. Проте більшість представників цих категорій можуть мобілізуватися за власним бажанням.

Кого не можуть мобілізувати під час війни в Україні: список

Заброньовані працівники компаній та підприємств, які виконують мобілізаційні завдання або від роботи яких залежить забезпечення держави та об’єктів критичної інфраструктури. Їм надається відстрочка терміном до шести місяців. Також нещодавно Уряд ухвалив рішення, що така відстрочка може бути одноразово подовжена.

Особи, які є непридатними або тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я. Якщо особа виключена з військового обліку, вона не може бути мобілізованою взагалі, а якщо є тимчасово або обмежено непридатною, то їй надається відстрочка на шість місяців, після чого необхідно знову пройти військово-лікарську комісію. Також нещодавно в Україні дозволили мобілізувати осіб з інвалідністю.

Громадяни, які утримують за трьох або більше дітей до 18 років. Під цю категорію також підпадають опікуни та батьки повнолітніх, які мають I або II групу інвалідності.

Особи, які самостійно виховують дитину віком до 18-ти років. Чоловікам для отримання відстрочки за цією причиною необхідно надати у ТЦК документ-підтвердження (свідоцтво про смерть матері дитини або про позбавлення її батьківських прав). Якщо чоловік одружений повторно, то право на відстрочку за цією підставою для нього анулюється.

Громадяни України, які доглядають за тяжкохворими членами сім’ї, наприклад за дружиною чи чоловіком, дитиною, матір’ю чи батьком.

Опікуни, усиновителі, прийомні батьки і батьки-вихователі неповнолітніх дітей-сиріт та тих, хто позбавлений батьківського піклування.

Народні депутати України та депутати Верховної Ради Автономної Республіки, а також деякі категорії чиновників.

Військовозобов’язані особи, які виховують неповнолітню дитину, у той час як їх партнер знаходиться на військовій службі. Також призову не підлягають особи, чиї близькі родичі загинули чи пропали безвісти внаслідок військових дій на Сході України (батьки, дід/баба, рідні/неповнорідні брати чи сестри, чоловік/дружина, син чи донька).

Освітяни, серед яких: студенти вищих навчальних закладів, здобувачі фахової передвищої освіти, які навчаються в українських або зарубіжних ЗВО на денній або дуальній формі; вчителі та викладачі, які працюють мінімум на 0,75 ставки.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.