Новини

«Україна має воювати»: екс-представник Держдепу США пояснив, як ми можемо вступити в НАТО

Колишній спеціальний представник Державного департаменту США Курт Волкер вважає, що Україна може стати членами НАТО попри те, що частина її територій окупована Росією, але все ж, за його словами, краще відвоювати території. Зробити це можна за допомогою форми Расмуссена, яку запропонував два роки тому колишній генсек НАТО Андерс фог Расмуссен. Вона передбачає домовленість НАТО та країни-кандидата про те, що вони не повертають окуповані території силою.

Про він сказав в інтерв’ю “Європейській правді”.

За його словами, для України ця формула зараз вже не сильно підходить, оскільки Росія своїм нападом зруйнувала таку можливість.

“Тому я вважаю, що Україна має воювати, щоби повернути всі свої землі. Це надто небезпечно лишати будь-яку частинку України під російською окупацією. Це те, що я чую від своїх українських друзів та колег. Тобто Україна буде продовжувати воювати. Але якщо у якийсь момент буде досягнутий мир, то формула Расмуссена щодо дії статті 5 може бути застосована тут”, – сказав він.

Волкер додав, що розпочата Росією війна і її розвиток показали, що бути нейтральною або позаблоковою країною у Європі – небезпечно.

“Про це свідчать також рішення Фінляндії та Швеції про приєднання до НАТО. Неприпустимо, щоби по завершенню війни лишилися сірі зони, щодо яких Росія відчуватиме, що вона може знову на них напасти. Тому по завершенню війни ми маємо повернутися до цього питання – а Україна має стати членом НАТО”, – сказав він.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.