Новини

«До нас точно не прилетить?»: найбільш поширені серед чернівчан міфи про повітряні тривоги

Серед чернівчан поширено багато міфів про повітряні тривоги.

” ” спробував спростувати популярні серед чернівчан байки та чутки про сигнали повітряної небезпеки.

Чимало чуток шириться через незнання або небажання людей заглиблюватися в інформацію.

Міф 1. “Ніхто не знає, куди воно летить”

Багато чернівчан досі вважає, що тривогу вмикають на всій території України через те, що “ніхто не знає, в якому напрямку летить ракета”. У Центрі протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони спростували цю поширену байку.

Насправді ж після виявлення об’єкта, сили протиповітряної тривоги передають інформацію тій області, куди спрямовано виявлений об’єкт, а також у ті регіони, через які він може летіти до потенційної цілі.

Міф 2. “Вмикають пізніше, бо заснули”

У Чернівецькій області сирени інколи вмикають пізніше не через те, що черговий, який відповідає за повітряну тривогу, “заснув” чи кудись відійшов.

Насправді ж сирену вмикають чергові центру управління, які працюють на місці цілодобово. Якщо сирени пролунали пізніше – отже, тоді до них і надійшов сигнал.

Міф 3. “То навчальна тривога”

У ДСНС наголошують, що навчальні тривоги під час війни не вмикають. Якщо сирени вмикають кілька разів на день, то в кожному випадку є небезпека. Навіть якщо тривога тривала всього дві-три хвилини.

“Повітряна тривога оголошується, коли сили ППО сповіщають про рух ворожих літаків у напрямку області, або є підтвердження запуску ракет. Точне місце, куди може влучити ракета, чи який населений пункт атакує літак, визначити важко. Тому повітряна тривога оголошується стільки разів, скільки цього вимагає ситуація”, – наголошують рятувальники.

Міф 4. “Нас не бомблять, бо поруч Румунія”

Це найбільш поширений фейк. Мовляв, через те, що наша область близько до кордону з Румунією, “до нас точно не прилетить”.

Насправді жоден регіон України не застрахований від ракетних обстрілів. Тому не ігноруйте сигнали повітряної тривоги. “Неухильно дотримуйтесь рекомендацій, як діяти під час повітряної тривоги, та не ігноруйте її сигнали”, – зазначають у Центрі протидії дезінформації РНБО.

Алгоритм дій під час повітряної тривоги:

*Перебуваючи в громадському місці, потрібно вислухати інструкції адміністрації громадського місця та діяти відповідно до них.

*Перебуваючи на вулиці, потрібно швидко пройти до захисної споруди цивільного захисту, у разі відсутності їх поблизу – підземного пішохідного переходу, паркінгу або підвального приміщення.

*Перебуваючи вдома, за можливості, попередити сусідів й одиноких людей, що мешкають поруч. Швидко одягнутися, зачинити вікна, вимкнути усі електричні та нагрівальні прилади, перекрити газ. Взяти “тривожну валізу” (засоби захисту, запас продуктів і води, документи, ліхтар) та прямувати до найближчого сховища чи укриття.

У випадку відсутності поблизу будинку сховища, використовуйте для укриття підвальне приміщення.

Якщо не почули сигналу загрози, і вже немає можливості швидко перейти у сховище, перейдіть до більш безпечного місця: подалі від вікон, у коридор.

Довідка:

Буковина є однією з найменш тривожних областей України.

Станом на 09:00 25 липня, тривоги лунали в нашій області 122 рази. Загалом – це 5 днів 17 годин й 32 хвилини.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.