Новини

«Якщо ми піднімемо лапки, ті, хто виживе, будуть рабами»: політолог із Чернівців – про те, чому в жодному разі не можна здаватися

Ті з українців, хто схиляється до наративів на кшталт “давайте вже здамося, тільки би не було більше жертв”, повинні збагнути: навіть здача частини територій Росії не зупинить загибелі українців, а лише збільшить кількість смертей.

Таку думку у коментарі molbuk.ua висловив доктор політичних наук, професор ЧНУ імені Юрія Федьковича Анатолій Круглашов.

Як приклад експерт-політолог пригадав випадок, який трапився з ним ще у 2014-му році, на початку російсько-української війни.

“Розповім одну історію. Якось, ще у березні 2014 року, я почув, як місцевий таксист, що підвозив мене, вигукнув, реагуючи на тогочасні новини в Криму: “Коли це закінчиться? Давайте здамося, тільки би українців перестали вбивати!”

На що я зауважив: “Так нас не перестануть вбивати. Нас будуть знищувати у Дагестані, Чечні – там, куди нас, якщо здамося, пошлють воювати Кремль і “велікій Путін”. Те, що капітуляція допоможе нам врятуватися фізично, – це ілюзія. Ми станемо “гарматним м’ясом” для “вєлікой Расії” – не більше й не менше.

Ця війна для того й розв’язана, щоби перетворити нас просто на додаткову територію, на додатковий економічний ресурс і стати доказом того, що “великий Путін, велика Росія досягають поставлених цілей будь-якою ціною”, – розповів Анатолій Круглашов.

Науковець переконаний: здаватися не можна у жодному випадку, як би складно не було.

“Якщо ми здамося, піднімемо лапки, то ті, хто виживе, будуть просто рабами. Як стали рабами ті росіяни, які гинуть зараз ні за що в Україні. Ті ж кримчани, які кричали: “Путин, приди!” Так ось Путін і прийшов. І ті українці з тимчасово окупованих територій Донбасу, які тепер помирають в Україні “за вєлікого Путіна”. А далі треба буде віддавати життя де завгодно – в Балтійських країнах і, може, Молдові, – “куда матушка-Расія пашльот”.

Тож ці капітулянтські ілюзії не варто культивувати, бо це – дуже погана й небезпечна річ. Так, вони продиктовані болем, панікою, страхом, це зрозуміло. Але безперспективно”, – резюмує Анатолій Круглашов.

Нагадаємо, 14 липня Росія обстріляла Вінницю. Там досі розбирають завали після теракту. Серед жертв – 23 загиблих, у тому числі 3 дітей. 80 поранених – у лікарні. Ще 11 людей вважають пропалими безвісти.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.