Новини

Відомому професору ЧНУ виповнилося 85 років: вважає, що його найвищі досягнення ще попереду

Сьогодні, 15 липня, виповнилося 85 років професору Лук’яну Івановичу Анатичуку.

Про це повідомляється на сайті Чернівецького національного університету.

Лук’ян Анатичук – це всесвітньо відомий вчений, завідувач кафедри термоелектрики та медичної фізики Навчально-наукового інституту фізико-технічних і комп’ютерних наук Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Лук’ян Іванович присвятив свою наукову діяльність важливому технічному напряму, яким здійснюється пряме, безмашинне перетворення теплової енергії в електричну, з великими можливостями практичних застосувань.

Наукові успіхи Лук’яна Івановича з часом тільки наростають. Він вважає, що його найвищі досягнення ще попереду, тому сповнений ентузіазму та енергії для їх здійснення.

У 1973 році за ініціативою Л. І. Анатичука в Чернівецькому державному університеті відкрито кафедру термоелектрики, яку він очолив і якою керує до нині. Це створило унікальні умови для спеціальної підготовки кадрів з термоелектрики та інтенсивної розробки і впровадження новітньої термоелектричної апаратури.

Інститут веде спільні дослідження з термоелектричними компаніями та науковими центрами з 22 країн світу. Поставляє термоелектричну продукцію в США, Японію, Францію, Польщу, Німеччину, Китай, Туреччину, Ізраїль тощо. Найбільш важливими є розробки та поставки термоелектричної апаратури для космічних програм. Біля 500 термоелектричних приладів успішно працюють на супутниках Землі, міжпланетних станціях та на Міжнародній космічній станції.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.