Новини

Мобілізація в Україні: як обстежують військовозобов’язаних під час медогляду

Під час проведення мобілізації медогляд є обов’язковим для громадян України.

Про особливості проходження медичного огляду військовозобов’язаними розповідають юристи.

Законом України “Про військовий обов’язок і військову службу” проходження медичного огляду під час проведення мобілізації є обов’язковим для громадян України.

Порядок його проведення регулює Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затверджене наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 р. № 402.

Під час мобілізації громадяни проходять медичний огляд у військово-лікарських комісіях. Мета медичного огляду полягає у вивченні й оцінці стану здоров’я та фізичного розвитку громадян на момент огляду в цілях визначення ступеня придатності поміж іншого до військової служби.

За наслідками проходження медичного огляду комісія виносить постанову про придатність (непридатність, тимчасову непридатність) до військової служби. Саме за наявності позитивного висновку медкомісії особу може бути викликано на пункт збору для відправлення у військову частину у зв’язку з призовом на військову службу.

Медичний огляд військовозобов’язаних проводиться за рішенням військового комісара ВЛК військових комісаріатів. Кожний військовозобов’язаний оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, окулістом, оториноларингологом, стоматологом, дерматологом, а за медичними показаннями і лікарями інших спеціальностей.

Перед оглядом військовозобов’язаних їм проводиться рентгенологічне (флюорографічне) обстеження органів грудної клітки, загальний аналіз крові, визначаються група крові та резус-належність (особам, у яких немає відповідної відмітки у військовому квитку), ЕКГ, дослідження сечі.

Особам, яким більше 40 років, обов’язково проводиться вимір внутрішньоочного тиску, дослідження крові на цукор. До початку огляду військовий комісаріат на всіх військовозобов’язаних отримує дані із психоневрологічних, протитуберкульозних, шкірно-венеричних диспансерів, наркологічних закладів (на тих, що перебувають на обліку у вказаних диспансерах, закладах, – витяг з історії хвороби), на осіб, що визнані інвалідами, – дані з органів соціального забезпечення, також медичну картку амбулаторного хворого (облікова форма МОЗ України № 025) з поліклінік та медико-санітарних частин за місцем проживання, роботи або навчання.

За статтями Розкладу хвороб, що передбачають відпустку за станом здоров’я або необхідність у лікуванні, приймається постанова про надання офіцерам запасу відстрочки від прийняття на військову службу, а щодо тих військовозобов’язаних, яких викликають на збір, – про тимчасову непридатність для проходження збору.

У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров’я надається військовозобов’язаному на строк до 2 місяців. За медичними показаннями продовжується на строк до 2 місяців. Втретє продовження надається на такий самий строк. Після закінчення відстрочки військовозобов’язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.