Новини

Курс євро вперше за 20 років зрівнявся з доларом: про причини розповіли експерти з Чернівців

Курс євро впав до мінімуму за останні 20 років і зрівнявся з доларом.

У Чернівцях, у вівторок 12 липня курс валют в обмінниках у центрі міста становив 36,40 гривень за один долар (купівля), 37,80 гривень за один долар (продаж).

Курс євро також 36,40 гривень за один євро (купівля) та 37,80 гривень за один євро (продаж).

Чому долар та євро зрівнялися, розповіли чернівецькі фінансові експерти в коментарі кореспондентці molbuk.ua.

Ярослав Кирпушко, директор Буковинського центру реконструкції і розвитку пояснює, що така ситуація суттєво не вплине на українців.

– Останні 20 років такого співвідношення не було. А зараз це пов’язано із однією простою причиною – з економічною фінансовою кризою, яка є в країнах Євросоюзу. В першу чергу, ця криза пов’язана з енергоносіями: постачання нафти, газу, запровадження санкцій проти Росії. Це перша і головна причина. Але не українців це не вплине. Це така тенденція на світовому ринку. Більшість українців тримає заощадження в доларах. Зміну курсу відчують ті, хто має заощадження в євро. Вплине це і на ціни на європейські товари, вони будуть нижчими, – каже експерт.

Доцент кафедри економічної теорії менеджменту та адміністрації ЧНУ Богдан Сторощук, також пояснює причини зрівняння долара та євро.

– Справа в тому, що американська економіка більш схильна до ринкових методів, до домінування свободи і ролі підприємницької ініціативи. Європейська економіка традиційно схильна до більш соціальних підходів. І під час карантину тривалий час вони використовували методи монетарної підтримки економіки. Тобто, грубо кажучи, друкували гроші. Але в США це робили обережно, а в Європі більш інтенсивно. І внаслідок цього, така ситуація спричинила послаблення курсу євро і посилення курсу долара. Подальші прогнози – зростання курсу долара, як основної світової резервної валюти, збільшення інвестицій в доларах, збільшення інвестицій в американські банки, зростання попиту на американські цінні папери, – каже Богдан Сторощук.

Він також додає, що українці в силу різних причин заощаджують переважно в доларах. Тому в цьому плані, так би мовити, не програли.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.