Новини

Від 30 до 100 тисяч гривень: хто із військовослужбовців може отримати додаткові виплати від держави

Розповідаємо, з чого складається фінансове забезпечення українських військовослужбовців, а також хто з них і як може отримати додаткові виплати.

Відповідно до Постанови КМУ від 28 лютого 2022 року № 168 на виконання Указів Президента України в умовах воєнного стану військовослужбовцям, починаючи з 24 лютого 2022 року, виплачується додаткова винагорода в розмірі 30 000 грн в розрахунку на місяць.

Окрім цього, військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують проведення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів ̶ розмір додаткової винагороди збільшується до 100 000 грн в розрахунку на місяць, пропорційно часу участі у таких діях та заходах. Ця виплата нараховується з розрахунку 100 тисяч гривень на місяць пропорційно кількості днів участі у бойових діях та заходах.

Грошове забезпечення військовослужбовця складається з:

– щомісячного основного виду грошового забезпечення (посадовий оклад, оклад за військовим званням, надбавка за вислугу років);

– щомісячного додаткового виду грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, премія, винагорода військовослужбовцям, які обіймають посади, пов’язані з безпосереднім виконанням завдань із забезпечення кібербезпеки та кіберзахисту;

– одноразового додаткового виду грошового забезпечення (винагороди (крім винагороди військовослужбовцям, які обіймають посади, пов’язані з безпосереднім виконанням завдань із забезпечення кібербезпеки та кіберзахисту) та допомоги).

Хто має право на додаткові виплати

– Військовослужбовці Збройних Сил,

– військовослужбовці Служби безпеки,

– військовослужбовці Служби зовнішньої розвідки,

– військовослужбовці Головного управління розвідки Міністерства оборони,

– військовослужбовці Національної гвардії,

– військовослужбовці Державної прикордонної служби,

– військовослужбовці Управління державної охорони,

– військовослужбовці Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації,

– військовослужбовці Державної спеціальної служби транспорту,

– військові прокурори Офісу Генерального прокурора,

– особи рядового і начальницького складу Державної служби з надзвичайних ситуацій,

– співробітники Служби судової охорони,

– особи начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро та поліцейські,

– особи рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби, які несуть службу в органах і установах зазначеної Служби, що розташовані в межах адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога в рамках Програми єПідтримка.

Відповідно до наказів про виплату додаткової винагороди, збільшеної до 100 000 гривень, включаються також особи, зазначені вище, у тому числі ті, які:

– у зв’язку з пораненням (контузією, травмою, каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини, перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я (у тому числі закордонних), включаючи час переміщення з одного лікарняного закладу охорони здоров’я до іншого, або перебувають у відпустці для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської (лікарсько-експертної) комісії;

– захоплені в полон (крім тих, які добровільно здалися в полон) або є заручниками, а також інтерновані в нейтральні держави або безвісно відсутні (у разі, коли зазначені події сталися як до введення воєнного стану, так і після його введення);
загинули (померли внаслідок отриманих після введення воєнного стану поранень, травм), — виплата здійснюється за весь місяць, у якому особа загинула (померла).

Як військовослужбовцям отримати додаткові виплати

Виплата додаткової винагороди здійснюється на підставі наказів командирів (начальників). Про це розповіла учасниця волонтерського руху Адвокати ЗСУ адвокат Наталія Лісова.

Військова частина подає заявку на отримання коштів до Міністерства Оборони України. Після цього вона отримує кошти від Міністерства і переказує їх на рахунок конкретного військовослужбовця. Рахунок має завчасно бути вказаний у фінансовій службі частини.

” Військовослужбовцю варто завчасно пересвідчитись через командира, що видано наказ про зарахування його до частини та вступ на посаду. Витяг з наказу по стройовій частині можна отримати шляхом подання рапорту”, — підкреслила правозахисниця.

У випадку, якщо виникли спірні питання щодо отримання додаткової виплати, необхідно звернутися до заступника командира по роботі з особовим складом підрозділу для вирішення питання у фінансовій службі. В залежності від випадку, інколи може виникнути необхідність звертатися безпосередньо до фінансової служби частини.

У разі необхідності за консультацією варто звернутися на гарячу лінію Департаменту фінансів Міністерства оборони України за телефоном (044) 271−35−59.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.