Новини

В Україні жінок можуть мобілізувати на рівні з чоловіками: пояснення юристки

В Україні з 1 жовтня 2022 року Міноборони розпочинає військовий облік жінок, чия спеціальність входить у затверджений перелік професій.

Як пояснила юристка “Юридичної сотні” Наталія Фещик в ефірі 24 каналу, український закон про військовий обов’язок і військову службу говорить, що в мирний час жінок до лав ЗСУ можуть взяти тільки в добровільному порядку.

Проте, якщо йде мова про воєнний стан, тоді українок можуть мобілізувати на рівні з чоловіками.

“На сьогодні в нас діє другий указ президента про мобілізацію, якщо не рахувати періоду довоєнного стану антитерористичної операції”, – пояснила Фещик. – “Коли ми аналізуємо ці укази, там не йде мова про гендерне розмежування – жінок та чоловіків. Там вживається єдиний термін “військовозобовʼязані особи”. Тобто де-юре і сьогодні жінки мали б бути мобілізованими”.

За словами експертки, їй невідомо жодного випадку примусової мобілізації жінок. Тому сьогодні відбувається виключно добровільна мобілізація і контрактна служба військовослужбовців.

“Як це буде у наступному указі президента і як це буде після 1 жовтня, ми будемо бачити лише у наступних нормативно-правових актах”, – зазначила експертка.

На її думку, за логікою та за ступенями підготовки нормативно-правових актів, навряд чи в указі президента України буде розмежування на жінок та чоловіків.

“Скоріш за все, знову буде вжито термін “військовозобовʼязані”. Інше питання, як це буде працювати на практиці”, – говорить юристка.

Зазначимо, через повномасштабне вторгнення Росії в Україну президент Володимир Зеленський оголосив 24 лютого загальну мобілізацію, під час якої можуть призвати до військової служби усіх військовозобов’язаних громадян 18−60 років.

З цього моменту кількість добровольців жіночої статі серед військовослужбовців збільшилась.

“З 24 лютого по сьогодні у нас мобілізовані близько 1000 жінок — це ті, що самі добровільно прийшли і заявили про бажання мобілізовуватись”, — повідомляла заступниця Міністра оборони Ганна Маляр в етері телемарафону.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.