Новини

У Чернівцях з 1 серпня почнуть сортувати сміття: як планують запроваджувати роздільний збір

У Чернівцях з першого серпня планують запровадити роздільний збір сміття.

Відповідне рішення ще у квітні цього року ухвалив виконавчий комітет міської ради. Компанії, які вивозять сміття, а це “Альтфатер” та “Укрвторресурси-Буковина”, до серпня мали б встановити контейнери двох видів, йдеться в публікації ” “.

Біля кожного будинку – ящики для батарейок, ламп

Перший – для вторинної сировини, а другий – для органічних відходів.

Крім цього, біля кожного будинку мають бути окремі ящики для “небезпечних” відходів – батарейок, ламп, термометрів.

Заступник міського голови Ігор Крохмаль розповів ” “, що наразі є певні проблеми із доставленням спеціальних контейнерів для сміття. Але компанії працюють над цим. Тому в будь-якому випадку сортування почне працювати із серпня, як і було заплановано.

– З серпня у Чернівцях запроваджуємо перший етап сортування – це встановлення контейнерів для органічних та твердих побутових відходів. Єдині труднощі поки що – це доставлення необхідних контейнерів, оскільки їх можна привезти зі сходу України або з-за кордону. Логістика в країні ще порушена. Проте певні зрушення у цьому напрямку вже є. У будь-якому випадку процес буде розпочато, – каже посадовець.

Для чернівчан будуть проводити навчання

Перехід до сортування сміття – тривалий період, у деяких містах на це пішло пів року, в інших – ще більше. Перший етап ще буде супроводжуватися навчанням людей, як правильно сортувати та розділяти сміття.

– Спеціальні смітники з наліпками будуть встановлені на всіх локаціях міста. Там буде зазначено, яке сміття куди кидати. Скільки часу піде на запуск цього етапу у місті, наразі ми точно не можемо сказати. У містах воно розвивалося по-різному, – додає І. Крохмаль.
Ігор Крохмаль додає, що для чернівчан будуть проводити навчання. “Насамперед треба буде мати відро для органіки й окремо для інших побутових відходів. Це все будемо пояснювати”, – каже посадовець.

Заступник директора служби вивозу сміття “Укрвторресурси-Буковина” Іван Ковалюк каже, що компанія до сортування готова. Контейнери планують завезти з Польщі.

– Зараз є невеликі проблеми із доставлянням контейнерів для сміття, але ми над цим працюємо. Думаю, що до першого серпня вони точно приїдуть. Закупили їх у Польщі, але валютні операції призупинені через воєнний стан, тому треба більше часу. Компанія закупила приблизно 500 таких смітників, – розповів Іван Ковалюк.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.