Новини

Ізраїльські прикордонники вимагали велику суму застави у чернівчан, щоб тих не депортували

Політика Ізраїлю щодо громадян України, зокрема запровадження віз та великих застав, призвела до того, що ізраїльські волонтери збирають кошти для того, щоб українські біженці змогли уникнути депортації.

Про це йдеться в публікації видання “Деталі”.

“Ввечері у п’ятницю, 1 липня, прикордонний контроль затримав в аеропорту ім. Бен-Гуріона двох дітей із міста Чернівці та їх літню бабусю. Співробітники МВС вимагали великої застави – 50 тисяч шекелів – побоюючись, що візитери можуть залишитися в Ізраїлі, і готувалися до їхньої депортації, але ізраїльським волонтерам вдалося зібрати необхідну суму буквально за 10 хвилин. Діти змогли возз’єднатися зі своєю мамою, яка нині живе та працює в Ізраїлі”, – йдеться у повідомленні.

Згідно з публікацією, мати дітей два роки приїхала до Ізраїлю на заробітки легально, але після закінчення терміну візи залишилася в країні, вона рішенням ізраїльського суду захищена від депортації на той час, поки в Україні триває війна.

“Вилетіти в Україну, щоб побачитися з дітьми, вона, звичайно, не могла, її просто не пустили б потім назад до Ізраїлю. Сім’я вирішила приїхати до мами на 2-3 місяці, вони мали дозвіл на посадку в літак, отриманий від МВС Ізраїлю. Але влада зажадала заставу і хотіла депортувати дітей і жінку стару назад до Румунії, з якої вони прилетіли до Ізраїлю”, – зазначає видання.

Згідно з публікацією, зі збором коштів допомогла громадська організація AFI Israel, яка розгорнула програму “Порука за біженців”.

“З початку агресії МВС Ізраїлю вимагало від усіх ізраїльтян, які бажають дати притулок біженцям з України, заставу у розмірі 10 тисяч шекелів за людину. МВС не приймає банківські гарантії – лише “живі” гроші. В даному випадку гроші на гарантії сім’ї були зібрані за 10 хвилин. Жінка на ім’я Інна привезла до аеропорту 30 тис готівкою. Ще 10 тис. дало Посольство України в Ізраїлі, і останні 10 тис. – ще один приватний донор, який побажав залишитися невідомим”, – наголошується у статті.

Автор статті також закликає владу Ізраїлю “визначитися” зі своєю політикою щодо біженців від війни в Україні, оскільки зараз вона дуже розпливчаста, і навіть ті, кому дозволили в’їзд, отримують від держави дуже мало допомоги.

“Якби Максим, Маша та їхня бабуся були громадянами Росії, країни-агресора, вони б в’їхали до Ізраїлю без особливих перешкод, як звичайні туристи. Для цього їм не знадобилися б додаткові дозволи”, – наголосив він.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.