Новини

Обмін валюти: 3 способи легально обміняти гривні на долари чи євро в України*

За законодавством України, в країні дозволений обмін валюти фізичними особами для задоволення власних фінансових потреб. Здебільшого українці купують долари та євро. Рідше – валюту країн ЄС: форинти, злоті, крони.

Оскільки переведення гривні у валюту залишається одним із найкращих способів зберегти капітал, ми розглянемо три способи легально здійснити такий обмін, якщо ви є клієнтом “Райффайзен Банку”. Бо за рейтингом аналітиків з YouControl, саме цей банк цьогоріч знову потрапив до ТОП-5 найнадійніших банків України.

У касі банку

Кожен банк встановлює реальний курс валют для своїх клієнтів, за яким останні мають змогу придбати іноземну валюту. Як правило, банки розміщують актуальні курси валют на сторінці офіційного сайту. Зокрема, на сайті raiffeisen.ua користувач може дізнатися поточний курс купівлі та продажу різної валюти. І вже потім обміняти гроші безпосередньо у касі установи, отримавши валюту готівкою.

Дехто по-старому обмінює готівку у мінял на чорному ринку, але у цьому випадку ви переплачуєте, адже курс “з рук” значно завищений й існує високий ризик натрапити на шахраїв.

Крім доларів та євро, в касі “Райффайзен Банку” можна отримати фунти стерлінгів, чеські крони, угорські форинти, польські злоті, канадські долари.

Фінансові експерти радять зробити обмін на валюту європейських країн, якщо ви плануєте візит за кордон, адже готівковий обмін гривні на національну валюту в країнах ЄС обмежений. Дозволено обмінювати невеликі суми за завищеним курсом.

Якщо не знаєте, скільки гривень потрібно для придбання необхідної суми у валюті, скористайтеся валютним онлайн-калькулятором. Система здійснить автоматичний розрахунок за чинним курсом.

Мобайл-банкінг

Ще один зручний спосіб обміняти гроші – у мобільному застосунку Raiffeisen Online на смартфоні чи комп’ютері. Безготівковий обмін відбувається між двома рахунками клієнта: гривневим та валютним (євро/долар). Для обміну потрібно лише кілька натискань. Для таких операцій банк також має окремий курс.

Отриману валюту на рахунку можна використовувати для подальших онлайн-оплат та купівлі товарів у закордонних магазинах, щоб уникнути зайвої конвертації.

Конвертація за картковими операціями

Щоб розрахуватися за товари чи послуги за кордоном, не обов’язково попередньо обмінювати готівкові гривні на долари чи євро. За правилами розрахунків українськими картками, клієнт банку сплачує кредиткою на касі, під час чого відбувається конвертація гривні у валюту країни перебування: євро, злотий тощо.

Безготівкові карткові операції проводяться за окремим курсом, що відрізняється від встановленого НБУ. Як правило, списання відбувається миттєво. В окремих випадках сума в гривні по курсу “заморожується” на рахунку покупця й списується протягом кількох діб. Також під час конвертації може списуватись додаткова комісія у розмірі 1-3% залежно від типу банківської картки.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.