Новини

Всесвітній день вишиванки, започаткований на Буковині, став переможцем премії European Heritage Awards

Україна вперше стала переможницею найпрестижнішої європейської премій в галузі культурної спадщини European Heritage Awards. Всесвітній день вишиванки переміг у номінації “Залучення громадян та підвищення обізнаності”.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила засновниця Всесвітнього дня вишиванки Леся Воронюк, пише molbuk.ua

Окрім того, у номінації “Охорона культурної спадщини та її адаптивне повторне використання” переміг проєкт реставрації Андріївської церкви в Києві.

Цього року, коли відзначається 20-та річниця найпрестижніших європейських нагород у сфері культурної спадщини, загалом нагороджено 30 видатних досягнень у галузі спадщини з 18 європейських країн у п’яти категоріях. Ці категорії відповідають пріоритетам політики і практики культурної спадщини в Європі.

Переможців відзначатимуть 26 вересня у Празькій державній опері на церемонії вручення нагород Європейської спадщини, яку спільно прийматимуть європейський комісар з питань культури та виконавчий президент Європи Ностри. Лауреати Гран-прі та переможець Public Choice Award, обрані з-поміж цьогорічних проектів-переможців мають право на отримання €10 000 кожен, будуть оголошені під час церемонії.

З середини серпня до середини вересня прихильників спадщини та ентузіастів заохочують голосувати онлайн на нагороду Public Choice Award та мобілізувати підтримку переможця(ів) із їхньої чи іншої європейської країни.

Довідка:

The European Heritage Awards / Europa Nostra Awards були започатковані Європейською комісією в 2002 році під орудою Європи Ностри. Система нагород підтримується програмою Євпропейського Союзу Creative Europe. Протягом 20 років нагороди висвітлювали та поширювали передовий досвід, заохочували транскордонний обмін знаннями та об’єднували зацікавлені сторони спадщини в ширших мережах.

Europa Nostra є європейським голосом громадянського суспільства, відданого охороні та популяризації культурної та природної спадщини, що охоплює понад 40 країн. Заснована в 1963 році, сьогодні вона визнана найбільшою та найбільш репрезентативною мережею спадщини в Європі, підтримує тісні відносини з Європейським Союзом, Радою Європи, ЮНЕСКО та іншими міжнародними органами.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.