Новини

Відпустка за власний рахунок: у Чернівецькій міськраді пояснили її ризики

Працівник під час тривалої відпустки без збереження заробітної плати менш соціально захищений і втрачає страховий стаж. Українці, які погодяться на довготривалу відпустку за власний рахунок, можуть залишитися без соціальних виплат і пенсії.

Про це повідомляє управління праці Чернівецької міської ради.

В Україні намітилася масова тенденція, коли роботодавці примушують своїх співробітників на час воєнного стану йти у відпустку без збереження заробітної плати (за власний рахунок) та без обмеження строку на підставі частини 1 статті 26 Закону України “Про відпустки”.Українські роботодавці, які змушують співробітників під час війни писати заяви про відпустку за власний рахунок, наражають їх на небезпеку у майбутньому.

Причини відпустки можуть бути зовсім різними залежно від ситуації, що складається. Роботодавцю вигідно оформити відпустку без збереження заробітної плати на весь період воєнного стану, проте для працівника така ситуація може таїти в собі приховану небезпеку!

З відпустками без збереження заробітної плати (за власний рахунок) необхідно бути вкрай обережним, особливо працівникові, адже розмір оплати праці працівника та щомісячна сплата страхових внесків впливають на страховий стаж працюючого, який є важливим при призначенні пенсії. Основною відмінністю страхового стажу від трудового є те, що наявність страхового стажу безпосередньо пов’язана зі сплатою страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Якщо працівник написав заяву про відпустку без збереження заробітної плати на місяць або більше (на час періоду воєнного стану), такому працівнику не нараховується заробітна плата, а значить відсутня і база для нарахування та сплати єдиного соціального внеску (страхового внеску) і як результат, страховий стаж за відповідні неоплачувані місяці не зараховується і можна залишитися без пенсії, чого не станеться, якщо відпустка буде надана не неповний місяць, або не з 1-го по останнє число місяця. Якщо працівник захворів під час відпустки без збереження заробітної плати, то допомога з тимчасової непрацездатності такому працівникові також не надається.

Страховий стаж зараховується лише при сплаті страхових внесків.

Згідно із чинним законодавством, працівник під час відпустки без збереження заробітної плати, яка триває понад місяць, втрачає страховий стаж.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.