Новини

Ціни знизилися, але не є довоєнними: як змінилася оренда житла на Буковині від початку війни

У Чернівцях із початку травня ціна оренди житла пішла на спад. Якщо ще в березні квартиру для наймання було складно знайти, а ціни стали захмарними, то зараз ситуація дещо стабілізувалася.

За словами директорки агенції нерухомості з Харкова Олени Лапшиної, яка працює вже понад два місяці у Чернівцях, власники квартир зараз стали лояльнішими. Дедалі більше дозволяють заселятися з дітьми чи навіть із тваринами, а раніше це здебільшого було табу, пише molbuk.ua

Ціни знизилися, але не стали довоєнними

– Пропозицій побільшало, власники стали лояльнішими до орендарів. Наприклад, вони раніше вводили дуже багато обмежень. Деякі тепер готові взяти з тваринами за дещо більшу орендну плату. Це пов’язано з тим, що пропозицій стало більше, а клієнтів небагато. А ще через фінансове виснаження людей. Орендарі розуміють, що дехто не має змоги платити багато, – каже пані Олена.

Якщо наприкінці лютого ціна оренди в Чернівцях зросла вдвічі, а то й втричі, то десь із травня почала падати. Проте ціни не стали довоєнними.

– Довоєнні ціни не повернулися. Хоча дещо знизилися. Це пов’язано із тим, що багато переселенців виїхали. Жителі Київщини, Чернігівщини, багато людей із Харкова вже повернулися додому, – додає Олена Лапшина.

Крім цих категорій, багато хто українців повертаються з-за кордону і шукає житло. Це ті, хто не зміг адаптуватися там або ж просто захотів додому.

Що залишається незмінним і після початку війни, це кількість оголошень шахраїв. І багато людей продовжують довіряти їм.

– Шахраї часто просять заплатити за те, що просто покажуть житло. На таке вестися не треба. Клієнти не мають платити гроші за простий показ, ще ж невідомо, чи підійде вам цей об’єкт. Якщо людина, яка називає себе власником, навіть надає вам паспортні дані, це не є гарантією того, що вона не шахрай, – зазначає рієлторка.

Дуже важливо під час підписання договорів оформлювати їх офіційно. На зустрічі обов’язково має бути присутній власник.

– Власник житла повинен бути присутнім під час підписання договору, або це має бути інша людина за його дорученням. Така людина має мати право підпису. Уважно перечитуйте документи та дивіться, чи все саме так, як було прописано, – додає Олена Лапшина.
Менше купують квартири в новобудовах

Ситуація з купівлею квартир дещо інша. Тут попит падає. До прикладу, квартири, які коштують від 60 тисяч доларів, майже немає охочих купити, як це було до 24 лютого.

– Наразі люди цікавляться квартирами у ціновій категорії від 30 до 40 тисяч доларів. Запитувати про об’єкти, які коштують понад 60 тисяч доларів, стали набагато рідше. Цікавляться, запитують про купівлю квартир і переселенці. Але у нас ще немає таких підписаних угод. Це через те, що люди не розуміють, що буде із їхнім житлом, там, де вони жили до війни. Менший попит на купівлю квартир і у новобудовах, – каже рієлторка.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.