Новини

«Концерти – це наш внесок у перемогу»: як чернівецька капела підтримує українську культуру в тилу

Чернівецька народна аматорська хорова капела “Дзвін” була створена 1969 року. Сьогодні колектив складається із 35 людей – це викладачі, співробітники університету, студенти та люди, що мають хист до музики.

Керівник “Дзвону” Любомир Равлюк поділився з кореспонденткою molbuk.ua, як вони з виконавцями завдяки народній музиці від початку війни підтримують нашу культуру в тилу.

– Я керую капелою з вересня 2014 року. Після смерті мого викладача Тараса Стінкового мене запросили очолити народну аматорську хорову капелу “Дзвін” ім. Тараса Стінкового, – розповідає Любомир Равлюк.

Як зазначає пан Любомир, репертуар колективу – це переважно народні пісні, пісні сучасних українських та буковинських композиторів. З початку війни було складно повертатися до репетицій, адже не було натхнення.

– Однак ми зрозуміли, що люди не повинні опускати руки. Культура – це також тил, треба відстоювати наше місце у світі. Щоб зробити свій внесок у перемогу, ми разом із завідувачем Центру культури і дозвілля ЧНУ Дмитром Павлюком вирішили організувати благодійні концерти на підтримку воїнів-захисників, що боронять нашу країну, – каже Любомир.

Завдяки таким заходам колектив зміг зібрати близько 20 тисяч гривень. Любомир Романович розповідає, що люди хочуть творити, працювати заради спільної мети, і це неабияк тішить.

– Кожен учасник “Дзвону” закоханий у свою справу. Особливість нашого виконання в тому, що ми співаємо без супроводу, – зауважує керівник.

“Ой, у лузі червона калина” та стрілецькі пісні – стали класикою ансамблю, без них не минає жодного виступу. За допомогою таких творів виконавці намагаються представити українську культуру не тільки на вулицях міста, але й на соціальних платформах.

– Нещодавно ми розпочали масштабний проєкт, мета якого – представити всім людям культуру нашої держави через низку патріотичних творів патріотичного характеру. Відео ви зможете переглянути на фейсбуці або ж у ютубі. Всі 20 творів ми присвятили солдатам, військовим, які віддають свої життя, щоб ми жили під мирним небом, – закликає Любомир.

Репетиції “Дзвону” відбуваються щосереди. Пан Любомир згадує, що були випадки, коли заставала тривога під час репетицій.

– Коли починалася тривога, ми одразу спускалися в укриття університету. У ці моменти не було страху, бо відчувалася підтримка кожного, панувала сила об’єднання, – каже.

Зараз завершується сезон і починаються “творчі” канікули, проте з вересня керівник капели “Дзвін” та ансамблю “Марічка” з радістю запрошує до свого колективу.

– Сьогодні в нашому місті безліч людей, що вимушено покинули рідні домівки. І завдяки концертам ми намагаємося показати, що наша сила в об’єднанні, в підтримці один одного, – зауважує Любомир.

Також додає, що очолювати одночасно два колективи – “Дзвін” та “Марічка” – складно, проте це того варте, щоб у день нашої перемоги дати незабутній концерт.

Авторка: Алісія Давид

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.