Новини

Як пережити “пекельну” спеку: поради від МОЗ

Сьогодні на Буковині прогнозують “пекельну” спеку.

Як повідомляє Укргідрометцентр, сьогодні очікується сильна спека, температура сягатиме 31-33 градуси тепла. Спека може спричинити сонячний удар, теплові судоми, опіки, зневоднення.

Як вберегтися від спеки, розповідають експертка зі здорового харчування та Міністерство охорони здоров’я України.

– Зменште час перебування на сонці, особливо з 11.00 до 16.00. Перебувайте в прохолодному приміщенні або тіні. За можливості знайдіть місце, де є кондиціонер. Вентилятори неефективні, коли повітря надто сильно нагрілося. Прийміть прохолодний душ чи ванну, – зазначає МОЗ.

Також варто користуватися сонцезахисним кремом з 30+SPF, наносити його за 20-30 хвилин до виходу на сонце.
Обирати легкий, вільний одяг світлих кольорів та з натуральних тканин (бавовна, льон), бажано з довгим рукавом.
Не забувати надягати сонцезахисні окуляри та капелюх з широкими полями.

Як зауважує експертка здорового харчування Олександра СВАРОВСЬКИХ, у такі дні організм добре підтримують білок, корисний жир і правильні вуглеводи. Вона дає п’ять порад щодо харчування в спеку.

1. Вживайте більше рідини.
100-200 мл прохолодного напою кожні 40-50 хв. Прохолодні напої – це вода (максимум з лимоном) 18-20°. Можете обирати на обід супи, особливо добре холодні на овочевих бульйонах. Не варто вживати багато рідини людям, які страждають на серцево-судинні захворювання, гіпертонію, ожиріння.

2. Зменшуйте калорійність.
–5 % – саме на стільки зменшуються потреби організму в енергії у сильну спеку. На обід частину гарніру краще замініть на овочі чи зелень. Обирайте менш жирні види білка або замініть на молочні продукти.

3. Змістіть режим харчування.
Їжте в прохолодний час доби: ранній сніданок, обід до 12 год, легкий перекус, пізня вечеря.

4. А морозиво?
Обов’язково читайте склад морозива, щоб там хоч було молоко. Беріть його як десерт після їди. Не робіть часті перекуси солодким, бо наберете зайвої ваги завдяки таким перекусам.

5. 10 продуктів, де міститься найбільше води, %.
Огірки – 96%, селера – 94%, помідори – 93%, шпинат – 92%, диня – 91%, полуниця – 90%, папая – 89%, грейпфрут – 88%, броколі – 87%, апельсин – 86%.
Міністерство охорони здоров’я радить відновлювати солі та мінерали в організмі, бо вони втрачаються через сильне потовиділення. Якщо ви страждаєте на діабет, маєте підвищений тиск або інші хронічні захворювання, порадьтеся зі своїм лікарем щодо водно-сольового режиму.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.