Новини

Розвалені будівлі та стіни з пліснявою: як виглядають занедбані санаторії Буковини – відео

Старі будівлі, розвалені майданчики та порожні приміщення так виглядають протитуберкульозний санаторій “Садгора”, ліквідована обласна комунальна установа “Дитячий санаторій “Щербинці” та санаторій “Брусниця.

Відео об’єктів оприлюднила Чернівецька обласна рада.

Чернівецькою обласною радою було проведено моніторинг об’єктів, які належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

Нині дитячий протитуберкульозний санаторій “Садгора” на стадії ліквідації. Більшість приміщень перебуває у незадовільному стані. Будівлі руйнуюються, стіни вкриті пліснявою.

На початку лютого під час огляду встановили, що всі приміщення санаторію, крім пульмонологічного корпусу, де перебувають діти, не опалюються.

За період 2016 – 2021 років сума рахунків складала понад 1 млн грн щороку.
За результатом проведеної роботи, зменшено планові нарахування за теплопостачання на 800 тис грн, що становить економію вказаної суми для бюджету. Нині проводять роботи щодо збереження майна та завершення процесу ліквідації.

Ліквідована обласна комунальна установа “Дитячий санаторій “Щербинці” ще у 80-х роках приймала близько 100 дітей одночасно на оздоровлення.

Довкола санаторію знаходяться унікальні сірководневі джерела, навкруги — дубовий ліс.

З 2012 року установа не функціонує та не займається фінансово-господарською діяльністю. Наразі установа має статус ліквідованої.

До рішення про ліквідацію щорічні витрати на утримання санаторію складали близько 600 тис грн. Затрати на утримання та збереження майна — близько 400 тис грн на рік.
Установа знаходиться у вкрай занедбаному стані. Вирішується питання щодо подальшого ефективного використання майна.

Чернівецьке обласне комунальне підприємство “Бальнеологічний санаторій “Брусниця”
Матеріально-технічна база санаторію “Брусниця” через обмеження фінансування на утримання, ремонт та розвиток інфраструктури закладу з року в рік занепадає.
2013 року на підприємстві працювала, згідно зі штатним розкладом, 101 особа, а станом на 01.01.2021 залишилося лише 6 робітників.

На сьогодні підприємство не функціонує. Загальна заборгованість складає близько 500 тис грн.
Вирішується питання щодо подальшого ефективного використання майна.

Будівля “Чернівецької обласної психіатричної лікарні” перебуває у незадовільному стані. На території відсутнє освітлення, подекуди протікають дахи споруд.
Стіни вкриті тріщинами, фасади руйнюються, дерева парку лікарні потребують санітарної чистки.
При цьому комунальне підприємство знаходиться у житловій зоні міста.

Земельна ділянка, на якій розташована психіатрична лікарня, тривалий час слугує предметом зазіхань з боку представників бізнесу. Під час перевірки там були виявлені непоодинокі випадки самовільної забудови, а також заборгованості по оренді майна.

Наразі договори оренди розірвані, заборгованості погашені.
Вирішується питання щодо поліпшення стану будівель та території, а також забезпечення матеріально-технічної бази лікарні.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.