Новини

«Це відбувалося на кухні справжньої Ольги Кобилянської»: у музеї Чернівців провели незвичну екскурсію

У Чернівецькому літературно-меморіальному музеї Ольги Кобилянської проводять незвичну екскурсію “Дрібнички з кухні Кобилянської”.

Філія обласного краєзнавчого музею відновила свою роботу з 1 червня, повідомляє музей.

Наразі там приймають відвідувачів і проводять екскурсії.

Гостей познайомили з буднями великої української авторки з Буковини, акцентуючи увагу на тому, що в Ольги Кобилянської була не лише “письменницька кухня”, але й існувала реальна.

Як розповіла старша наукова співробітниця музею Юлія Микосянчик, Ольга Кобилянська багато готувала, адже певний час жила зі своїми рідними.

“Ользі Кобилянській доводилося будувати свій день так, що першу його половину вона прибирала і готувала, займалася домашнім господарством, а у другій половині дня одну-дві години могла присвятити собі та своїй творчості. І то не завжди. Тому паралельно вона готувала на кухні, а у неї в голові розмовляли її персонажі. Тож інколи траплялося, що вона відкладала свої домашні справи і хапалася за папір аби записати думку, яка народилася цієї миті, а потім могла використати її, або не використати”, – каже Юлія Микосянчик.

Окрім розповіді про кухню та стіл Ольги Кобилянської, відвідувачам представили посуд та реманент, який вона використовувала. До прикладу, форма для випікання (бабник), якому щонайменше 120 років; або ступа вагою 2 кілограми 300 грамів.

“Жінка зростом 1 метр 55 сантиметрів і вагою 44-46 кілограмів мусить взяти цю “ступочку” і перетовкти у ній спеції. А ви собі уявіть той запах, який стоїть, бо ж приправи найсмачніші і найкращі тоді, коли щойно перетовчені, перець, цинамон. Це відбувалося на кухні справжньої Ольги Кобилянської”, – зазначає співробітниця музею.

Щоб додати солоденького до столу Ольги Кобилянської та потішити відвідувачів співробітниці зібрали опалі пелюстки троянд з її саду та зварили з них квіткове варення.

У Чернівецькому літературно-меморіальному музеї Ольги Кобилянської кажуть, що завжди раді гостям і готові ділитися цікавинками з життя відомої авторки.

Виставка “”Корисні дрібнички з кухні Кобилянської” буде тривати до 20 червня, з 10.00 до 17.30.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.