Новини

Навіщо ставити собі фінансові цілі і як їх досягати?*

Чи потрібна мені фінансова ціль?

Визначити, чи потрібна людині фінансова ціль дуже просто. Для цього потрібно відповісти лише на одне просте питання: чи все в мене є, що я хочу мати?

За допомогою правильної постановки фінансових цілей ми можемо легше і скоріше здійснювати свої бажання. Звичайно, як співали колись Бітлз, не можна купити за гроші любов. Але є дуже багато речей, доступних в обмін на гроші. Саме для того, щоб такі бажання збувались швидше і використовують такий інструмент, як постановка фінансових цілей.

Це справді дивно, але постановка фінансової цілі та чітке виконання заходів із її досягнення дозволило простому працівнику заправки із доходом у 50 доларів на тиждень накопичити за своє життя 8 мільйонів доларів статків. Його звали Рональд Рід і це – реальна історія.

Як правильно поставити фінансову ціль?

На перший погляд, у тому, щоб поставити фінансову ціль, немає нічого складного. Потрібно лише обрати цифру, яка більше до вподоби. Але не все так просто.

Почнемо з того, що фінансова ціль має бути конкретною. Наприклад, ціль “заробити багато грошей” такою не є. А от ціль “заробити 5 тисяч доларів” є конкретною і тому – зрозумілою.

Другий важливий момент. Фінансова ціль має бути зафіксованою в часі. От ці п’ять тисяч доларів – скільки часу потрібно, щоб їх заробити? Тиждень? Місяць? Рік? Це має дуже велике значення.

Коли ми знаємо, скільки нам потрібно грошей і коли вони в нас будуть, потрібно оцінити реалістичність досягнення такої цілі. Адже ніщо не демотивує більше, ніж недосяжна ціль. Відомі досліди американських психологів, щодо навченої безпорадності, коли після низки невдалих спроб щось зробити, втрачається навіть бажання взагалі щось робити. Тому ціль має бути досяжною. Це критично важливо.

Рухаємось далі. Дуже часто нам хочеться отримати і будинок, і новий автомобіль та ще й поїхати в мандрівку. Для того, щоб зробити це можливим, потрібно визначитись, що в цьому переліку головніше і розставити пріоритети. Це називається “метод салямі”. Салямі легше з’їсти, нарізаючи її тонкими скибочками. За допомогою пріоритетів можна поступово, крок за кроком, отримати все бажане. Спочатку більш важливе, а тоді вже й решту.

А ще фінансова ціль є об’єктом, що рухається. Змінюються обставини, плани, бажання, пріоритети. Відповідні зміни мають відбуватись також і у фінансових цілях.

Як досягти поставленої цілі?

Отже, маємо чітку фінансову ціль, яка є зафіксованою в часі та реалістичною. Тепер потрібен план дій, щоб її досягти. Насправді, якщо все зроблено правильно на попередніх кроках, то має бути зрозумілим, що робити далі.

Наприклад, під час визначення реалістичності поставленої цілі потрібно зробити оцінку своїх доходів і витрат та визначити, чи достатньою є різниця між ними для того, щоб досягти поставленої цілі. Найбільш простим та поширеним інструментом для цього є бюджет. Дуже корисна штука. В найпростішому варіанті це просто перелік доходів і витрат за певний період, наприклад, за місяць. Отже, якщо доходів вистачає, то не треба турбуватися, пройде час і все буде.

Але, скоріш за все, ситуація буде іншою, і доходів не вистачатиме. В такому разі є два варіанти: зменшувати витрати або збільшувати доходи. Звичайно, можна ще скоригувати ціль в бік зменшення, але ж ми домовились, що ціль реалістична? Тому беремо бюджет і викреслюємо з нього те, без чого можна обійтись. І отримуємо той самий випадок, коли зекономлені гроші – це зароблені гроші. Якщо після цього доходів вистачає – прекрасно. Залишилось втриматись у запланованих параметрах і ціль виконана!

Але ж може трапитись й таке, що після коригування витрат доходів все одно не вистачає. Тоді потрібно працювати над збільшенням доходів. Дуже часто доходів не вистачає в тих, хто має єдиним джерелом своїх доходів заробітну плату. Фактично ми отримуємо гроші в обмін на свій робочий час, а часу ми маємо лише 24 години на добу, з яких ще потрібно виділити час на відпочинок та інші особисті потреби. Отже, можна знайти додаткову роботу чи підробіток, але тут наші можливості обмежені. Втім, якщо підробіток дозволяє закрити питання, беремо його і досягаємо цілі.

Не вистачає доходів навіть із підробітком? Рішення є. І це – не обов’язково нова робота. Гроші мають унікальну здатність приносити додаткові доходи завдяки володінню ними. Тому можна працювати менше, а заробляти – більше. Наприклад, покласти гроші на банківський депозит і отримувати відсоток. Або купити акції та отримувати дивіденди та примножувати свої кошти, коли ціна акцій зростатиме.

Існує цілий світ фінансових інструментів. Інвестування в них пов’язане з певним ризиком. Але чим більший ризик, тим і дохідність відповідного фінансового інструменту буде більшою. Наприклад, інвестиція в акції нової технологічної компанії може збільшити початкову суму в десятки разів вже за декілька років. А банківський депозит за цей час не додасть навіть і половини початкової вартості. Але банківський депозит ми гарантовано отримаємо із належним відсотком. А от технологічна компанія може й збанкрутувати.

Розвиток інформаційних технологій зробив сучасні фінансові інструменти доступними не лише для обмеженого кола професійних фінансистів, але й для широкого загалу. І дуже цікавим інструментом є бінарні опціони, які дозволяють отримати певний баланс між дохідністю та рівнем ризику. За наступним посиланням можна знайти основні відомості про цей інструмент та порівняти найкращих постачальників послуг з бінарними опціонами. Звичайно, є й інші інструменти.

Що робити далі?

Після того, як ціль досягнуто, обов’язково потрібно ставити нову. Це дозволить тримати себе у фінансовому тонусі. Працюйте над собою, позбувайтесь речей і звичок, які заважають рухатись вперед, висмоктують з вас час та гроші. Не все, що називають активом є ним насправді. Визначте фінансові цілі на довго- середньо- і короткострокову перспективу та не забувайте час від часу їх переоцінювати і тримати у відповідності із своїми життєвими пріоритетами. Це варто того, щоб побачити, як швидко мрію можна втілити в реальність.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.