Новини

«Гра на вибування»: відомий публіцист сьогодні презентує у Чернівцях свою нову книгу

Фото: Максим Козменко

Сьогодні у Чернівцях відбудеться презентація нової книги відомого публіциста, перекладача, письменника та критика Олександр Бойченка під назвою “Гра на вибування”.

Про це йдеться на сайті “Видавництва 21”, у якому й вийшла друком книга.

Усі кошти з придбаних на презентації книг підуть на потреби ЗСУ.

“Гра на вибування” – назву цієї збірки фейлетонів можна розглядати як наскрізну метафору сьогодення: від глобальних процесів – через суспільно-політичну і культурну ситуацію в Україні – до подій у житті автора. А можна не розглядати.

Як зазначає сам автор, ця збірка найпесимістичніша з його усіх: “Але з якої причини вона мала би бути оптимістичною на тлі важкої операції, політичного ідіотизму і передчуття війни?”

Тексти зі збірки писалися протягом 2019-2021 років. Читаючи ці речення, потрібно пам’ятати, що “Гра на вибування” – довоєнна. Більшість із них публікувалися на Збручі, кілька – в журналі “Країна”. Письменник обирає ті тексти, які вважає за потрібне. Зазначає, що політичні тексти подобаються найменше. Натомість найбільше подобаються ліричні замальовки, як-от “Каштан”. А також подорожні нотатки – про Грузію, Іспанію тощо.

Лише один текст Play-off був написаний давніше і входив до колективної збірки Parasol. Власне, назва книги – “Гра на вибування” – український варіант спортивної термінології. Хоча, як зазначає публіцист, слід пам’ятати, що він вкладає подвійні (навіть потрійні) значення.

“Уже віддавна я не сумнівався, що світ навмисне все робить мені назло. Дедалі менше в ньому залишається потрібного й улюбленого, дедалі більше стає зайвого й нестерпного. Аж раптом, автоматично глипнувши в бік відсутнього каштана, я пережив щось на зразок епіфанії. Ні, світ не жорстокий. Навпаки: до кожного, хто з якоїсь причини пожив довше, він виявляє дивовижне милосердя. Рік за роком і крок за кроком світ змінюється, змінюється – і врешті перетворюється на місце, покидати яке не надто й шкода”.

Замовити книгу можна за посиланням. Наразі її вартість – 250 гривень.

Презентація відбудеться сьогодні, 12 травня, о 17.30 у Літературному целанівському центрі.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.