Новини

У Росії вигадали чотири сценарії приєднання Херсонської області — жоден не спрацьовує

Усі 49 територіальних громад Херсонської області сьогодні перебувають під повним чи частковим контролем російських військ. Окупанти та їх місцеві посібники постійно вкидають у інформаційне поле варіанти переведення регіону під політичний контроль Москви. Українська влада стверджує, що ЗСУ у будь-якому випадку звільнять область.

НВ аналізує плани Росії щодо реальності їх втілення.

Рано вранці 24 лютого угруповання російських військ із Криму, перетнувши перешийок, вторглося на територію Скадовського та Генічеського районів Херсонської області. У перші кілька діб війни противник зайняв найбільші міста регіону, 2 березня війська РФ встановили контроль за обласним центром.

Обласна військова адміністрація не могла виконувати своїх функцій. У той же час, незважаючи на окупацію, мерія Херсона працювала до 25 квітня. У місті регулярно проводилися демонстрації під синьо-жовтими прапорами.

Спроби організувати окупаційну адміністрацію тривалий час були безуспішними, доки 26 квітня росіяни не призначили бізнесмена Олександра Кобця “главою області”, а проросійського політика Володимира Сальдо — “мером” Херсона.

Окупанти вже третій місяць розповсюджують фейки про швидке входження Херсонщини до складу Росії, запровадження там законодавства країни-агресора та початок обігу рубля. Найчастіше звучать такі варіанти анексії: квазіутворення “Херсонська народна республіка”, приєднання області до Криму, створення “Таврійської губернії” або ж указ диктатора Володимира Путіна про появу в РФ суб’єкта федерації “Херсонська область”.

“ХерНР”

Вже 4 березня пролунала ідея створення “народної республіки” за зразком “ДНР” та “ЛНР” з наступним референдумом. Цього дня, як повідомляли мешканці, в Херсоні мав відбутися проросійський мітинг, однак його зірвали місцеві активісти.

За словами депутата облради Сергія Хланя, у першій половині березня його колег обдзвонювали люди, які представлялися ” новою адміністрацією Херсонської області” та пропонували винести питання утворення “ХНР” на сесію. “Я одразу поінформував Офіс президента України про це, одразу ми скликали позачергову сесію Херсонської облради та підготували звернення до всіх українських державних органів, що Херсонська область — це невід’ємна частина України, щоб унеможливити будь-яке трактування окупантів про можливе утворення бутафорського референдуму за „народну республіку“ під дулами автоматів”, — розповідав Хлань DW.

Проти ініціативи окупантів виступили навіть фракції прокремлівської ОПЗЖ з місцевих рад.

Швидко провести “референдум” ворогам не вдалося, і його було перенесено на 27 квітня.

За інформацією омбудсмена Людмили Денісової, на час проведення “референдуму” окупанти мали намір закрити Херсон на в’їзд і виїзд і відключити весь зв’язок. “За інформацією свідків, у друкарні міста Нова Каховка друкують „бюлетені“ для проведення „референдуму“. Очевидно, всі протоколи про результати „голосування“ будуть підготовлені заздалегідь та завезені до обласного центру”, — стверджувала Денісова.

Президент України Володимир Зеленський 23 квітня заявив, що вийде з будь-яких переговорів із країною-агресором у разі проведення псевдореферендуму у тимчасово окупованих регіонах. Він також називав подібні потуги “жалюгідними” і рекомендував жителям півдня України не співпрацювати з окупантами.

Загроза подіяла: вже 25 квітня заступник глави МЗС РФ Андрій Руденко сказав, що нібито “не чув нічого” про підготовку проведення у Херсоні будь-якого плебісциту.

Міський голова обласного центру Ігор Колихаєв розповів НВ, що ходили чутки про проведення “референдуму “в один із днів з 1 по 10 травня, але вони виявилися “вкидами”. “Я не бачу, щоб друкувалися листівки, щоб якось на білбордах були призначені ті чи інші дати, що того чи іншого числа будуть референдуми, я не маю такої інформації. І це ж референдум не лише у Херсоні, ще й по всій Херсонщині, — наголосив мер. — Коли точаться бої, коли є лінії розмежування, це дуже важко проводити. Але якщо РФ має бажання зробити картинку, то вони її зроблять у будь-якому випадку”.

Об’єднати з Кримом

У 2014 році Росія включила анексований півострів Крим до свого складу як “суб’єкт федерації”. Цей крок не був визнаний ООН і спричинив накладення на РФ жорстких санкцій з боку провідних країн вільного світу.

У березні 2022-го пролунали голоси про зміну кордонів “Республіки Крим”. Володимир Константінов, який називає себе “спікером державної ради” півострова, повідомив пропагандистському каналу Вести-Крым, що йому нібито надходять дзвінки від жителів Херсонської області з проханням приєднати регіон: “Це дуже складний процес. Дзвінки і зараз лунають. Це ті люди, які не втратили здорового глузду. Вони точно знають, що України у колишньому вигляді державності немає”, — говорив Константинов.

Такий сценарій обговорювався всерйоз, підтвердила у травні постійна представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева. За її словами, про це точилися публічні дискусії на території півострова, зокрема в окупаційній адміністрації. Сюжети, які готують кримські медіа, виходили з геотитром Крим 24 — Херсон, Запоріжжя, розповіла Ташева на брифінгу в Укрінформі. Цілком імовірно, що окупанти розглядають сценарій приєднання окупованих територій до Криму та формування так званого кримського федерального округу, прогнозувала постпред.

Втім, ця ідея зійшла нанівець сама собою. Володимир Сальдо, який очолив окупаційну міськадміністрацію Херсона, 10 травня заявив ТАСС, що планів зміни адміністративно-територіального устрою області не існує і об’єднувати її з Кримом ніхто не збирається. “Це розмови зі сфери кулуарних припущень”, — констатував колаборант.

Сам же Константінов тепер стверджує, що “злиття південних областей України з Кримом є недоцільним” і що “у регіону має бути свій шлях”.

“Південна Русь”, або “Таврійська губернія”

У російській Держдумі пішли далі, запропонувавши відтворити… Таврійську губернію із центром у Сімферополі. До неї у ХІХ столітті входили території Криму, Херсонської області та приазовської частини Запорізької області. “Вважаю, що сьогодні настав час історичної справедливості. Настав час відновити в історичних кордонах Таврійську губернію, яка колись існувала у складі Російської імперії, ключову роль у якій відіграватиме Крим як оплот розвитку, безпеки і стабільності”, — сказав 10 квітня РИА Новости “депутат” Думи від анексованого Криму Михайло Шеремет.

Як пояснював кримський телеграм-канал ЧКХ, Михайло Шеремет є “рупором” російського голови Криму Сергія Аксьонова. “Кажуть, що Аксьонов надсилає різними каналами до Москви свою готовність очолити можливу агломерацію Криму, Херсона та Запоріжжя. Але така ймовірність невелика, з огляду на низку питань до губернатора”, — вважають автори каналу.

Думка про перетворення окупованих південних регіонів України на певне гігантське квазідержавне утворення займає багатьох і в навколокремлівських колах, з’ясував проєкт Схеми. Журналісти оприлюднили Маніфест Південноруського народного Собору, в якому йшлося про заснування “нової держави Південна Русь”, яка стала б “спадкоємицею” Києво-Новгородської Русі, Запорізької Січі, Новоросії часів Катерини Великої та УРСР. Автори “маніфесту” називали православ’я “фундаментом нашої культури та ідентичності”, при цьому українська мова позначена як “говір”.

Вивчення метаданих вихідного документа допомогло встановити автора, Романа Романова, і дату створення — 16 квітня. “Людина з таким ПІБ має пряме відношення до керівної в РФ пропутінської партії. Роман Миколайович Романов — заступник голови центрального виконавчого комітету Єдиної Росії”, — писали Схеми.

За даними проєкту, першим одержувачем “маніфеста” був заступник спікера Ради Федерації Росії Андрій Турчак. Саме він 6 травня відвідав Херсон та зробив гучну заяву. “Росія тут назавжди. В цьому не має бути сумнівів. Жодного повернення в минуле не буде”, — сказав сенатор.

Водночас жодної конкретики щодо статусу та меж регіону Турчак не навів.

Просто анексія

11 травня Кирило Стрємоусов, який вважає себе “заступником глави адміністрації Херсонської області”, заявив, що окупаційна влада звернеться до Володимира Путіна з проханням безпосередньо включити регіон до складу Росії як іще одну область.

“Місто Херсон — це Росія, жодних „ХНР“ на території Херсонської області створюватись не буде, референдумів не буде. Це буде один єдиний указ на підставі звернення керівництва Херсонської області до президента Російської Федерації, і буде прохання ввести область до складу повноцінного регіону Російської Федерації”, — цитує Стрємоусова РИА Новости. Зрадник вважає, що до кінця року регіон перейде на російське законодавство.

У Кремлі запропонували колаборантам не поспішати, доки не буде “юридичних механізмів”. “Подібні доленосні рішення повинні мати абсолютно чітке юридичне підґрунтя, юридичне обґрунтування, бути абсолютно легітимними”, — підкреслив спікер президента РФ Дмитро Пєсков.

Відреагували і у Києві. “Єдине звернення, яке можуть готувати гауляйтери Херсонської області, — прохання про помилування після вироку суду. Окупанти можуть просити приєднатися хоч до складу Марса, хоч Юпітера. Українська армія звільнить Херсон, які б ігри слів не вигадували окупанти”, — заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

…Громадська активістка з Херсона Оксана Глєбушкіна переконана, що озвучувані ідеї — лише плід уяви російських пропагандистів.

“Херсонці довели всім, що Херсон — це Україна, і тому російські окупанти можуть лише озвучувати свої фантазії. Інструменти для їх втілення у них не працюють”, — цитує Глєбушкіну Суспільне.

Відсутність реальних планів та механізмів формальної анексії Херсонської області не означає, що вона не відбувається насправді, вважає радник глави ОП Олексій Арестович. Окупанти завозять до Херсона вихователів дитсадків з Росії та ОРДЛО, заявили про нові навчальні програми для шкіл, оголосили набір у поліцію, а підприємцям повідомили, що з 1 травня вони мають сплачувати податки до російського бюджету, нагадав він. “Росіяни таким чином фактично проводять заходи щодо приєднання Херсона до РФ — поки що без проголошення, але на рівні практичних дій… Вже повзуча анексія де-факто йде”, — сказав Арестович в ефірі Фейгін LIVE.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.