Новини

«Перемогли нацистів – переможемо і рашистів»: сьогодні відзначають День пам’яті та примирення

Сьогодні – День пам’яті та примирення (пам’яті жертв Другої світової війни, та примирення між країнами-учасниками Другої світової війни).

Це пам’ятний день в Україні, який відзначають 8 травня, в річницю капітуляції нацистської Німеччини (цю подію прийнято розглядати як символ перемоги над нацизмом).

Відповідно до Указу Президента України, підписаного 2015 року, метою відзначення є “гідне вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та висловлення поваги всім борцям проти нацизму”.

З історії:

8 травня 1945 Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла “Акт про беззастережну капітуляцію” Збройних сил Нацистської Німеччини, підписаний начальником Оперативного штабу ОКВ генерал-полковником Альфредом Йодлем за дорученням Президента Німеччини Карла Деніца. Акт був підписаний іще 7 травня в Реймсі (Франція), однак ратифікований наступного дня в Берліні. З цієї нагоди 8 травня 1945 року в багатьох містах Європи та США було проведено велелюдні святкування.

Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 22 листопада 2004 року, приуроченою до 60-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі, проголошені присвячені пам’яті жертв цієї війни Дні пам’яті та примирення, що відзначаються 8 та 9 травня.

2015 року вперше в історії України офіційні заходи з нагоди завершення Другої світової війни в Європі та перемоги над нацизмом проходили два дні — 8 й 9 травня. Планувалося, що й надалі в Україні вшанування загиблих розпочинатиметься 8 травня — разом з Європою та світом, і продовжуватиметься традиційно 9 травня.

Офіційне свято перемоги над нацизмом відзначається у Європі 8 травня. Окрім того, з 2005 року 8 травня проголошено Генасамблеєю ООН Днем пам’яті та примирення, присвяченим жертвам Другої світової війни.

Утім, зараз Росія знову хоче повторити ті жахіття.

“77 років весь світ промовляв: “Ніколи знов” у той час, як росія — “Можем павтаріть”… Наразі наша Україна зазнає ще більших страждань від рук росіян, аніж під час Другої світової війни. Цинічно та підступно ворожа армія руйнує наші життя та вбиває звичайних людей. Гинуть навіть вже старенькі ветерани, які ніколи в житті не бажали повторення війни. Гинуть діти… Ніколи цього не забудемо, ніколи не пробачимо росії. Ми переможемо цю війну так, що вона більше не повториться! Ми сильні, бо — українці!” – йдеться у дописі Нацполіції України з нагоди свята.

“Цього року Україна відзначає 8–9 травня в умовах повномасштабної військової агресії Росії, яка посягає на нашу незалежність і територіальну цілісність, на саме існування українців, намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки і загрожує миру у всій Європі. Для українців протистояння російській агресії – це боротьба за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій агресивного сусіда, який заради досягнення мети не гребує ані воєнними злочинами, ані злочинами проти людства.

У 1939–1945 роках ворогом були нацисти, а сьогодні це рашисти – російська версія імперського націоналізму та фашизму. Тому традиційне гасло цих пам’ятних днів “Пам’ятаємо – перемагаємо!” цього року на державному рівні дещо видозмінене і звучить так: “Перемогли нацистів – переможемо і рашистів!”. А незмінним символом пам’яті залишається червоний мак”, – йдеться на сайті Київської ОВА.

” ” у Facebook | Telegram | Viber |

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.