Новини

«Звідти стріляють, ми відповідаємо»: чернівецький волонтер розповів про ситуацію на Донбасі

Волонтер з Чернівців Василь Назарко їздить на Схід із перших днів війни. Побував на передовій понад 160 разів. Каже, що тамтешні дороги знає краще, ніж в області. Возив бійцям усе необхідне: продукти, домашні страви, військову форму, берци… Навіть віддав дві свої автівки.

“Не пустили на шахту “Бутівка”

– Цього разу я віз нашим захисникам благодійну допомогу від працівників Сторожинецького та Берегометського лісгоспів. Вони придбали бензопилу, сокири, лопати, передали яблука, домашню консервацію. Лісівники завжди допомагали бійцям. Долучалися також віряни різних церков, – розповів пан Василь. – Відстань туди і назад – майже три тисячі кілометрів. Зі мною ще була журналістка Галина Єреміца. Їхали пів дня і всю ніч. Увесь час був за кермом.

Спершу волонтер поїхав в Авдіївку.

“Снігу там уже немає, але холодно, падав дощ. На вулиці бачили поодиноких перехожих, декількох дітей, білборд з написом “Героям слава!” – пригадує чоловік. – Коли виїхали за Авдіївку, то було таке враження, ніби все вимерло: безлюдно, жодної машини. На блокпосту показав документи та посвідчення волонтера – і нас пропустили. Бійці дуже зраділи нашому приїзду. Казали, що зараз волонтери приїжджають до них рідко. Принаймні, ми нікого дорогою не зустрічали. Передали їм частину продуктів, бензопилу, лопати, сокири. Потім поїхали в селище Новгородське під Костянтинівкою, де є військові з Чернівців.

“Для нас ваш приїзд – ніби вісточка з дому, – сказав боєць з позивним “Джин”. –Відчуваєш, що про тебе не забули, що тебе цінують. Також хочеться поїсти домашніх смаколиків”. На жаль, нас не пустили на шахту “Бутівка”. Я їздив туди десь 20 разів, знав багатьох. Напередодні там були сильні обстріли з боку російських окупантів, один наш боєць загинув, ще одного поранили. Ми передали хлопцям те, що привезли для них”.

Дозволили відкривати вогонь у відповідь

На запитання, яка зараз ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил, волонтер відповів коротко: “Напружена і незрозуміла. Ніхто з військових, з ким спілкувалися, не знає, що буде далі. Перемир’я одностороннє – з нашого боку. Бойовики постійно порушують режим припинення вогню, особливо вночі. Стріляють із гранатометів та стрілецької зброї, мінують дистанційно території. Добре, що нашим бійцям дозволили відкривати вогонь у відповідь. Небезпечно висунутися з бліндажів, бо стріляють ворожі снайпери”.

Василь Назарко збирається знову їхати на Схід. “Бійці просили привезти малопотужні генератори, бензопили, сокири та лопати. Також потрібні утеплювальні матеріали і захисна плівка для бліндажів, – каже волонтер. –Хлопці будуть раді сигаретам, каві, домашнім смаколикам”.

Для тих, хто хоче допомогти

Бійцям потрібні: малопотужні генератори, бензопили, сокири, лопати, цвяхи, поліетиленова плівка, маскувальні сітки, утеплювальні матеріали, сигарети, кава. Телефон Василя Назарка (050) 667-46-34.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.