Новини

Як зібрати домашню аптечку та нічого не забути*

На жаль, важко передбачити ситуацію, коли виникне проблема зі здоров’ям. Саме тому необхідно тримати під рукою запас медикаментів першої допомоги. Це дозволить максимально швидко зреагувати у критичній ситуації, а не шукати найближчу відкриту аптеку. До обов’язкового переліку входять найелементарніші засоби першої допомоги, які допоможуть уникнути додаткового стресу й, можливо, врятувати життя.

Складаємо перелік ліків must-have

Дотримуючись рекомендацій співробітників apteka911, пропонуємо список ліків, які стануть у пригоді в аптечці. Умовно розділимо їх на групи:

Болезаспокійливі та жарознижувальні засоби. Типовими представниками є препарати, що містять парацетамол й ібупрофен. Для дорослих підходять таблетки, а для дітей – сироп або суспензія.

Засоби від діареї. Найефективніший і швидкодійний – “Лоперамід”. Добре мати в аптечці “Ніфуроксазид”, який має антибактеріальний ефект і допомагає при отруєннях, активоване вугілля, що знижує інтоксикацію, і пробіотики на кшталт “Лінекс”, що відновлюють баланс мікрофлори. При проблемах із травленням й отруєннях необхідно забезпечити рясне пиття. Для цього найкраще підходять електроліти, що запобігають зневоднення, наприклад “Регідрон”.

Протиалергічні препарати. Це справжня “паличка-виручалочка” при раптовій алергічній реакції. На деякі подразники (наприклад, екзотична їжа, агресивні мийні засоби, пил, шерсть тварин) вона може розвинутися дуже швидко. Універсальними в цій групі вважаються: “Цетрин”, “Едем”, “Зодак” та ін.

Препарати для полегшення симптомів застуди та грипу. Це багатокомпонентні ліки, які можна купити у формі таблеток або порошків для перорального вживання. В основі більшості з них парацетамол, ібупрофен, ацетилсаліцилова кислота й інші активні речовини, що знижують температуру, полегшують загальний стан (ломоту, слабкість, біль у голові та горлі, нежить та ін.). Найбільш популярними є “Комбігрип”, “Мілістан”, “Колдрекс”, “Айдрінк” та ін.

Краплі, що допомагають при проблемах зі шлунком. Це засоби, показані при печії, метеоризмі, запорах. Хорошими прикладами є “Хілак Форте”, “Ренні”, “Біофлоракс” та ін.

Медикаменти для зняття нервової напруги. Найчастіше це настої та краплі на рослинній основі, які допомагають заспокоїтися й заснути. У їх складі екстракти трав і синтетичні активні компоненти. Наприклад, “Інтеллан”, “Корвалол”, “Барбовал” та ін.

Засоби для місцевого застосування при ударах, травмах і набряках. Це різні гелі або креми, які мають протизапальний і болезаспокійливий вплив.

Дезінфікувальні й перев’язувальні засоби. В аптечці варто тримати спирт, йод, перекис водню, зеленку, а також набір водостійких пластирів, бинт, вату, шприц, пінцет.

Засоби для знеболювання й загоєння опіків. Найчастіше для цих цілей використовують “Пантенол” і його аналоги. У формі піни препарат добре лягає на уражену ділянку та швидко полегшує симптоми.

Препарати, що використовуються при укусах комах. Це різні гелі, мазі та спреї, які зменшують печіння і свербіж. Типовим представником є “Феністил”.

Крім ліків, в аптечці необхідно мати термометр, тонометр й інгалятор.

Як зберігати медикаменти

Щоб не витрачати години на пошуки таблеток, сиропів, мазей, усі ліки слід тримати в одному місці. Найкраще для цього підійде спеціальний бокс. Коробку не рекомендується зберігати на кухні або у ванній кімнаті (через підвищену вологість і більш високу температуру в цих приміщеннях). Ідеальне місце – ящик у шафі, що закривається, якомога далі від дітей. Також рекомендуємо дотримуватися таких правил:
не робіть великі запаси ліків;

для членів сім’ї з хронічними захворюваннями виділіть окреме місце для зберігання ліків. Хоча б раз на тиждень перевіряйте кількість і тримайте запас мінімум на 5-7 днів;

зберігайте паковання, призначення й інструкції до препаратів. Без коробки блістери легше пошкодити, а листівки містять необхідну інформацію про дозування, протипоказання та побічні ефекти;

читайте призначення й анотацію, перш ніж вживати препарат або давати ліки дітям.

Добре, якщо за медикаменти відповідатиме одна людина. Їй необхідно регулярно перевіряти стан і терміни придатності. Якщо ліки прострочені, їх слід утилізувати.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.