Новини

«Щоби не допомагати корегувальникам»: полковник у відставці – про те, чому буковинцям варто дотримуватися світломаскування

Правил світломаскування все ж таки варто дотримуватися всім, у тому числі й буковинцям.

Про це у коментарі molbuk.ua сказав завідувач кафедри військової підготовки ЧНУ, полковник у відставці Іван Хомік.

“Так, ракета летить за певними заздалегідь визначеними координатами, тут уже без різниці, є світло чи немає. Проте світломаскування важливе для боротьби з коректувальниками. Якщо, до прикладу, у Чернівцях є коректувальники, то їм освітлення потрібне. Зокрема, для того, щоби тим, хто випускає ракети, повідомити, влучили вони у ціль чи ні, наскільки відхилилися від цілі і яким має бути наступний удар. Тому, щоби ускладнити їм роботу, бажано вимикати світло і під час комендантської години, і повітряної тривоги”, – вважає Іван Хомік.

Йдеться не лише про стратегічно важливі об’єкти, а й взагалі про все місто.

“Нічого страшного в тому, щоби побути ввечері без світла, немає. Переживемо цей важкий період, тоді будемо сіяти й палати на ввесь світ”, – додає співрозмовник.

Під час повітряної тривоги електроенергію вимикають не тому, щоби не “привабити” ворожу ракету. Це протипожежні заходи, пояснюють у поліції.

Щодо комендантської години, то у Генштабі ЗСУ зазначили, що люди самі мають ухвалювати рішення, вимикати світло в будинку ввечері чи ні.

“Бомбардування та авіаційні нальоти Росії відбуваються переважно вночі – з вечора до ранку. Тому світломаскування має велике значення. Щоби не давати додаткових орієнтирів для авіації”, – каже військовий експерт Олег Жданов.

Вікон, в яких горить світло, взагалі не має бути. “Бажано вимикати світло одразу з настанням темряви”, – додає військовий експерт.

Нагадаємо, з початку війни українців закликали до світломаскування в оселях як під час комендантської години, так і повітряної тривоги.
Наголошувалося, що це один із заходів, який може врятувати життя. Зокрема, у Центрі протидії дезінформації при РНБО з настанням темряви наполегливо радять вимикати світло в оселях, зашторювати вікна.

У ДСНС також рекомендують дотримуватися світломаскування під час комендантської години, і не забувати прибирати з підвіконь усі лампи.

Водночас на початку квітня міський голова Роман Клічук під час ефіру заявив, що у Чернівцях нема потреби вимикати світло у будинках після 22:00. Ця заборона стосується тільки вуличного освітлення у місті. За словами мера, потреба світломаскування стосується лише тих міст, де тривають воєнні дії.

Та вже за кілька днів влада області закликала буковинців не нехтувати заходами зі світломаскування. У Чернівецькій ОВА зазначили, що такі рекомендації надають представники силових та оборонних структур.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.