Новини

«Не найкраща все одно краща, ніж ніяка»: відомий письменник із Чернівців про індійську вакцину

Відомий літературний критик, письменник та перекладач із Чернівців Олександр Бойченко днями разом із дружиною Оксаною щепився індійською вакциною від коронавірусу.

Як ставиться до вакцини та чому вирішив бути у рядах “першопрохідців”, Олександр Бойченко розповів у коментарі molbuk.ua

“П’ять років тому я переніс досить складну операцію. Серед іншого мені видалили й селезінку, від чого загалом послабився імунітет. Німецький лікар порекомендував мені на майбутнє щепитися від усього, від чого є вакцина. Але я, як заведено серед українців, покивав головою і нічого не зробив. Тож протягом одного року мав три запалення легень”, – згадує літературознавець.

А потім у Польщі пан Олександр просто проходив повз лікарню і побачив оголошення про вакцинацію від грипу.
“Виявилося, що можна зайти з вулиці з українським паспортом, записатися і за копійки зробити щеплення. І того року я більше не хворів. Тому наступного навмисне поїхав до Любліна і повторив процедуру. А далі це стало доступно і в Україні”, – провадить.

Враховуючи обставини, не дивно, що Олександр Бойченко недовго роздумував, щепитися від коронавірусу чи ні.

“Тож тепер, коли виникла можливість щепитися від коронавірусу, я послухав спеціалістів, які сказали: “Так, це, мабуть, не найкраща вакцина. Але не найкраща вакцина все одно краща, ніж ніяка. Вона в будь-якому разі зменшує шанс підчепити коронавірус. А якщо й підчепив, то, швидше за все, він буде перебігати в легшій формі”. Коли люди запитують: “А де гарантія, що воно допоможе?”, я на це кажу: “А де гарантія, що вам допоможе відсутність щеплення? У житті не буває стовідсоткових гарантій, буває лише вибір між більшим ризиком і меншим. Вакцинація – це менший”.

Інша річ – докори сумління, зауважує письменник.

“Чи є люди, які мали би щепитися раніше за мене? Є. Але якщо вакцину доведеться просто вилити, бо її вже відкрили, а охочих у цей момент немає, то краще вколоти хоч комусь, ніж нікому. Щодо самопочуття після щеплення, то в мене зовсім не було побічних ефектів. Дружина Оксана, яка вакцинувалася разом зі мною, відчувала наступного дня кволість, але без температури, а сьогодні вже цілком повернулася до норми”, – каже Олександр Бойченко.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.