Новини

«Одягаю сміливих і впевнених»: вбрання чернівецької модельєрки продають паризькі бутики

Тетяні Стрілецькій – трохи більше тридцяти, але про її бренд знають на ринку вже понад 10 років.

Дівчина із юності не мислила себе без красивого одягу, а тому вирішила створювати його й для інших за покликом душі, а не за дипломом, йдеться в публікації .

Хоч спеціальної освіти Тетяна не здобувала, але свій талант усвідомила ще зі шкільних років.

“Досі крою одяг на око”

“У мене завжди було натхнення творити. Я успадкувала талант від батька, покійного, на жаль. Ще старшокласницею я шила одяг для себе, своїх подруг і навіть деяких учительок. Усвідомлюючи, що треба допомагати мамі утримувати сім’ю і себе, провчившись лише пів року в Косівському інституті декоративно-прикладного мистецтва, покинула навчання і почала заробляти гроші. Зараз, озираючись назад, навіть трохи шокована, як у мене все вдалося. Так, якби тоді мій талант була змога підкріпити знаннями, було б, можливо, ще краще. Я, наприклад, досі крою без лекал. Просто бачу, як має бути. Але вчитися ніколи не пізно”, – розповідає Тетяна Стрілецька.

Дизайнерка пригадує, як спершу шила одяг на замовлення вдома, згодом орендувала квартиру, де облаштувала майстерню.

“Поступово я обростала клієнтами, замовлень більшало. Дуже шкодую, що тоді мало фотографувала. Мало популяризувала свої речі. Зараз розвивати бренд простіше. Інтернет врази збільшив можливості для просування власної справи, – ділиться думками Тетяна. – Щодо освіти, не завжди вона є запорукою успіху. Навіть із самоучок виростають класні фахівці. Але треба над собою працювати – багато і наполегливо. Потрібно виховувати в собі відповідальність. Свого часу до мене, ще юної дівчини, зверталися дорослі люди, і я ніколи нікого не підвела. Замовлення намагалася віддавати вчасно. Розуміла, що це також складова іміджу”.

“Немає поганих тканин, є невдалі ідеї”

Шістнадцять років Тетяна Стрілецька працювала в режимі ательє. Постійна робота з клієнтами не завжди давала можливість підходити до створення речей творчо, адже роботи народжувалися з-під голки на замовлення. Однак паралельно Тетяна завжди творила щось своє, реалізовувала образи “для себе”. Таких образів більшало, і вони переростали в колекції, які й стали основою бренду Striletskaya.

“Я була неймовірно щаслива, бо на покази і в Чернівцях, і за межами Буковини виходили моделі в одязі, який можна носити. Це було результатом досвіду моєї роботи у форматі ательє. А не, як буває часто: на подіумі ми бачимо речі тільки для показів. Я людина практична. Тому віддаю перевагу одягу, який можна носити, прати і носити знову. Одноденний декоративний одяг – це не про мене, – стверджує модельєрка.

Про свою роботу Тетяна розповідає натхненно, каже, що зараз немає проблем ні з тканинами, ні з оздобленням, ні з замовленнями.

“Тепер вже можна враховувати і екологічність, і натуральність, тому намагаюся зараз вийти на новий рівень роботи з матеріалами. Але ідея для мене понад усе. Немає геть поганих тканин. Є не зовсім вдалі ідеї. Щодо клієнтів, то зараз ми вийшли на всеукраїнський і європейський рівень. Інтернет дозволяє не обмежуватися локальними замовниками”.

“Карантин пішов мені на користь”

Навіть карантин для Тетяни минув, як вона вважає, дуже продуктивно.

“У звичному житті ніколи проаналізувати свою діяльність. Тому карантин для мене був дуже корисним. За цей час я проаналізувала свою справу, визначилася з пріоритетами, більше сили й творчості вклала в налагодження онлайн-бізнесу, – розповідає Тетяна Стрілецька. – Тепер чітко уявляю, що становить мій бренд, куди рухатися далі. Для мене важливо створювати цілісний образ. Це іноді не всі готові сприймати. Клієнти бувають різні. А мій одяг і справді не масового пошиву. Образи, що я створюю, – для сміливих, впевнених у собі, тих, які хочуть підкреслити свою жіночність, не бояться бути в центрі уваги. Тепер я з певністю можу сказати, що “зі мною відбувся ребрендинг”, а мій оновлений бренд The [sǝk’ses] by Striletskaya народився саме на карантині”.

Щодо свого робочого місця, то ним Тетяна завдячує своїй праці й чоловіку.

“Чоловік зробив мені подарунок: велику трикімнатну студію ми обладнали в колишньому гаражі. Зараз там є і красивий шоурум із примірочною, і закрійна кімната, і майстерня, де працюють швеї. Загалом над створенням мого ексклюзивного одягу, крім мене, працює ще дві швеї, майстриня з оздоблення. Є також менеджерка, яка допомагає у роботі з клієнтами і контентом, – розповідає Тетяна Стрілецька.

“Щодо одягу, то ціни на речі різні: актуальні зараз корсети з декором і баски (широкі пояси-корсети – авт.) – від 3 500 грн, сукні й костюми – від 6 000 грн. Для когось це надто дорогі речі, інші вважають – дешево. Але зараз мої роботи можна побачити на таких українських зірках шоу-бізнесу, як Катерина Бужинська, Ольга Цибульська, українських ведучих: Лесі Нікітюк, Олені Філоновій. Працюємо також із закордонними замовниками. Днями, наприклад, отримала фото з паризького шоуруму, де красується моя колекція. Чи могла я про це мріяти дівчинкою, викроюючи сукні для себе і подруг на кухонному столі?”

“Мої плани надалі – вдосконалюватися. Грандіозних задумів я не маю наразі, бо не хочу повторювати своїх помилок із минулого. Раніше я наплановувала багато, а до кінця не доводила. Це неправильно”.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.