Новини

Війна відновила забуті професії та пришвидшила програму навчання: як нині займаються студенти

Відновити забуті професії, пришвидшити програму навчання, а замість лекцій – давати трохи більше практики. Війна вимагає змін в освіті. В університетах, училищах та коледжах – уже міркують над тим, як у найстисліші терміни випустити якомога більше фахівців, що будуть відбудовувати країну. А разом із тим – уже зараз використовують їхні знання на підмогу нашому війську.

Так студенти-кухарі нині готують їжу одразу на фронт, фізики – майструють зарядні пристрої, а фармацевти – виготовляють ліки для наших воїнів. І все це разом з учителями, які очолили студентський фронт. Як – спостерігала кореспондентка ТСН Олена Гущик під час марафону “Єдині новини”.

Урок водіння для першого курсу. Директорка училища Людмила Григорівна знайомить з десятком юнаків. Трактористи, слюсарі, водії – вони щойно звикли до нового звання “студент”, як вже мають надважливе завдання, без прогулів і вдвічі швидше, освоїти професію. За стіною – зібраний кулінарний батальйон: Директорка училища каже, війна зі скрині дістала вже забуті професії. І знову повернула за парти – колишніх випускниць. Тепер швачки одягають наших воїнів і першими випробовують програму для майбутніх студентів.

В університетах, де навчання поки дистанційне – розгортають штаби гуманітарної допомоги, а старші курси юридичних факультетів надають безплатні консультації переселенцям.

Зараз освіта потребує коригування в умовах війни і відбудови. Наприклад, якщо викладалася психологія загальна, то тепер вона більше йде у практичну психіатрію і посттравматичну. Спеціальності фармацевтика, – якщо раніше просто вчили загальних речей, то зараз роблять мазі, пігулки для потреби війни.

Лабораторія Волинського університету – насправді студентська їдальня. Щойно у лютому прогриміли вибухи ректор дав добро, а кафедра хіміків вирішила – будуть робити тут те, що вміють краще за все. Щонайменше 10 коробок ліків у день їде на передову.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.