Новини

«Молдова не може нічого вдіяти»: Придністров’я небезпечне для України не лише присутністю російських військових — експерт

У невизнаній Придністровській республіці знаходяться російські війська, які можуть залучити у війні проти України, вважає заступник виконавчого директора аналітичного центру Українська призма Сергій Герасимчук.

В ефірі Радіо НВ він оцінив потенціал сил, які розміщені на території сепаратистського анклаву.

“Там є близько півтори тисячі російських військових, при чому підпорядкованих західному воєнному округу, який залучений у війні Росії проти України. Тобто це ті російські військові, які можуть бути використані, яким можуть надати наказ з Москви. Молдова не може з цим нічого вдіяти, не кажучи вже про Тирасполь, який по суті є маріонеткою Росії у регіоні”, — розповів Герасимчук.

Експерт додав, що треба враховувати і те, що Придністров’я має власні армію, КДБ, міліцію, а тому їх теж можуть мобілізувати.

“Інша справа, що особливого бойового духу у них немає, як і бажання бути включеними у російську війну проти України. Загалом це було просто тепле місце, де, бувши представником силових структур у Придністров’ї, ти мав стабільну зарплату, дохід, і не був ніколи задіяним до якихось бойових операцій. Це дає надію на те, що не буде прямого воєнного втручання, однак не виключені діяльність диверсійних груп і можливість провокацій — на кшталт того, щоб підірвати щось у самому Придністров’ї, а звинувачувати у цьому Україну”, — зазначив Герасимчук.

Крім вищеперелічених, експерт називає ще одну дуже небезпечну загрозу — військові склади:

“Склади 14-ої армії Радянського Союзу. Туди вивезли боєприпаси з держав Варшавського договору, з Німецької демократичної республіки ще у 1990-ті. Ці склади охороняються росіянами, ОБСЄ давно не має до них доступу. Вибухи там можуть призвести навіть до техногенної катастрофи, тому що старих боєприпасів там дуже багато”.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.