Новини

Як отримати фінансову допомогу від держави, якщо ви прихистили переселенців

Власники житла, які безкоштовно прихистили внутрішньо переміщених осіб отримають гарантовану державну підтримку в розмірі близько 450 грн на місяць за кожну прийняту особу.

НВ з’ясував як це працює.

З 24 лютого в Україні триває ганебна війна Росії проти мирного населення нашої країни. Ця війна забирає тисячі життів мирних жителів, а кількість вбитих дітей вже набагато перевищила сотню. Ще одним із жахливих наслідків цієї війни є мільйони переміщених осіб, як за кордон, так і в межах нашої держави. Разом із тим, значна частина людей не має можливості сплачувати оренду житла.

Кількість переселенців щодня зростає, тому за дорученням Президента України Уряд розробив соціальний пакет для підтримки внутрішньо переміщених осіб, яким врегульовуються питання соціальних виплат, працевлаштування, а також розміщення осіб, які втратили або вимушено покинули своє житло.

Розкажу детальніше про одну з цих ініціатив.

Переважна більшість українців готова прийняти у себе переселенців

Згідно з проведеним нами опитуванням, майже 90% українців, які брали участь в опитуванні, готові прихистити у себе вдома внутрішньо переміщених осіб або запропонувати їм житло.

З них абсолютна більшість готова прихистити тих, хто втік від війни, безоплатно (52,2% абсолютно безоплатно, а 46,3% — безоплатно, з компенсацією комунальних витрат). І лише 1,5% респондентів готові це зробити за умовою повної оплати.

Це вкотре підтверджує, нашу здатність об’єднуватися та допомагати один одному. Дякую тим, хто підтримав людей, які втекли від війни. Держава своєю чергою підтримає вас.

Уряд прийняв рішення, спрямоване на підтримку власників житла, які приймають у своїх домівках переселенців безкоштовно.

Що мається на увазі? Власники житла, які безкоштовно прихистили внутрішньо переміщених осіб отримають гарантовану державну підтримку в розмірі близько 450 грн на місяць за кожну прийняту особу, незалежно від віку, для компенсації витрат на комунальні послуги.

Тобто тепер не тільки бюджети громад, які дали прихисток переселенцям, отримають компенсацію житлово-комунальних витрат, а ще й громадяни.

Як це працюватиме?

Ви маєте повідомити місцеву владу про готовність прийняти у себе переселенців. Для цього вам потрібно звернутися до органу місцевого самоврядування із заявою та надати необхідну інформацію. Також, цю інформацію можна надати через веб-сайт Прихисток, а в подальшому це можна буде зробити й через застосунок Дія.

Річ у тім, що органи місцевого самоврядування почнуть формувати реєстр житлового фонду доступного для розміщення. Це дозволить розмістити якомога більшу кількість людей.

Розселення у житлі буде відбуватись лише за згодою власників житла, які погодились надати прихисток.

Щомісячно власники житла, які безкоштовно прийняли у своїх домівках переміщених осіб, будуть отримувати виплату з бюджету через органи місцевого самоврядування.

Хочу подякувати всім небайдужим українцям, які від початку війни швидко зорієнтувалися та по всій країні приймають абсолютно безоплатно тих, хто втративши дім та рятуючись від війни, шукають безпечний прихисток. Ви сьогодні рятуєте життя, дякую! Допомагаючи один одному і спираючись на підтримку держави в цей складний час, ми станемо ще сильнішими.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.