Новини

Зустрічаємо людей ще на вокзалі: Карітас-Чернівці надає гуманітарну допомогу переселенцям.

У рамках благодійних проектів греко-католицька церква Карітас у Чернівцях допомагає переселенцям з житлом, харчами та речами першої необхідності.

Про це повідомляє кореспондентка molbuk.ua

– Ми благодійна організація “Благодійний фонд Карітас чернівецької єпархії”і наша місія–допомагати тим, у кого є нужда, не залежно від того, хто ця людина та звідки приїхала. Хоча нашим засновником є греко-католицька церква і ми є її частиною, але ми надаємо допомогу всім,незважаючи на конфесію, до якої належить людина, – каже волонтерка благодійного фонду пані Леся.

Із 28 лютого, організація допомогла з поселенням більше тисячі людей.

-У рамках проекту “Поселення і прихисток”, ми допомагаємо переселенцям з поселенням. Ми розмістили наші контакти так, щоб їх могли побачити ті, кому це потрібно. Ми не можемо поселити всіх, тому займаємось перенаправленням. Ми вже знаємо, хто які умови пропонує і кому що підійде. Наша організація селить у себе лише тих людей, які приїхали у Чернівці не на один день, – каже жінка.

Карітас-Чернівці пропонує два види поселення – за містом та в приміщеннях церков.

– У нас є приміщення за містом, ми його називаємо “ферма”, але це ніяка не ферма, а спеціально пристосовані приміщення. Ми там зробили ремонт, завезли меблі, матраци, постіль, обладнали кухню, душ, пральню, завезли продукти, правда там немає ліжок. За містом тихо та спокійно і до магазину 200 метрів. Також ми співпрацюємо з парафіями в тих селах, тих громадах, де є наша церква, наші парафії і вони також організовують прихисток, – каже волонтерка.

“Чай даємо всім охочим, а от все інше для дітей, бо нагодувати весь вокзал ми не в змозі”

Волонтери зустрічають переселенців ще на вокзалі, де пропонують допомогу.

-У нас на вокзалі є такий куточок, там є чай, какао, фірмові сосиски в тісті, кексики, цукерки, печиво, іграшки, розмальовки та бейджики для дітей, якщо родина їде за кордон. На них потім напишуть ім’я дитини та контакти батьків, бо багато дітей губиться на кордоні, – каже пані Леся.

Також Карітас забезпечує переселенців продуктовими та гігієнічними наборами. Приходити за гуманітарною допомогою можна лише один раз на два тижні.Один набір розрахований на 2 людей.

– Щоб отримати допомогу треба мати при собі документи та їх копії, а саме: паспорт,ідентифікаційний код та свідоцтво про народження дитини. Не обов’язково приходити всією родиною, можна, щоб прийшов хтось один і приніс документи інших, – каже жінка.

– До продуктового набору входить рибна та м’ясна консерва, три види круп, олія, чай, молоко, печиво та згущене молоко. Видаємо набори з 10-ї до 18-ї години, на день можемо роздати приблизно 200 наборів. Щоб не було черг, ми роздаємо талони, на яких вказано дату й час. Також у нас є одна пральна і одна сушильна машина, якими можна скористатися, – каже пані Леся.

Карітас отримує гуманітарні вантажі з Італії, Грузії та Франції.

-У нас є склад, куди приходять гуманітарні вантажі. Там в основному речі та все для дітей і туди також можна прийти. Але звичайно, що ми переправляємо більшість фур з гуманітарним вантажем в Карітаси, які знаходяться або в гарячих точках або недалеко від зон бойових дій. До речі, у нас нещодавно був французький органіст Жан-Марі Леруа. Він сам зібрав бусик допомоги і привіз приблизно тону речей, продуктів, іграшок та книг для дітей, – каже волонтерка.

У Карітасі є дитячий простір, він орієнтований на дітей та підлітків віком від 5 до 15 років. Там діти можуть поспілкуватися та дізнатися багато нового, також з ним працює психолог.

– Ми розділили дітей на 3 групи: дошкільнята, молодша школа та підлітки. Дошкільнята приходять в першій половині дня, це більше як підготовка до школи, творчість та ігри. На 15-у годину приходить початкова школа, це, як правило, діти від 7 до 10 років і у вівторок та четвер десь на 4 годину приходять підлітки, – каже волонтерка благодійного фонду пані Іванна.

– Це як позакласне навчання, ми не беремо якусь шкільну програму, але хочемо, щоб була задіяна математика, мова, як українська, так і англійська, арт терапія та обов’язково психологія і це все буде поєднуватись. Також є така ідея зробити тематичні тижні. От зараз у нас тиждень екології. Ми будемо говорити про папір, пластик і таке інше. Це буде інформація поєднана з математикою, англійською та іншим, а потім будуть арт технології. Вони будуть робити всілякі поробки, а також з дітьми буде займатися кваліфікований психолог, – каже вона.

Карітас-Чернівці – це греко-католицька церква і у них нещодавно відбулися перші хрестини переселенців.

-До нас прийшли люди попрати речі і розказали, що вони виїхали з зони бойових дій, навіть свідоцтво про народження дитини не встигли зробити. І ми запропонували їм охрестити дитину. Вони погодились і ми зразу побігли за крижмою та хрестиком. Хрестини відбулися в той же день, – ділиться гарною новиною пані Леся.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.