Новини

З дітьми та тваринами: як і до яких країн можуть виїхати українці під час війни

Що треба знати людям, які мають намір виїхати з України у зв’язку із військовим вторгненням Росії?

Видання НВ зібрало відповіді на найпоширеніші питання щодо виїзду українців за кордон під час війни.

Хто може виїхати з України під час війни:

жінки будь-якого віку;

діти віком до 18 років;

чоловіки старше 60 років;

чоловіки 18−60 років, до яких застосовуються зазначені законом винятки.

Також особи з інвалідністю першої групи та діти з інвалідністю разом з особами, які їх супроводжують, мають право на позачерговий перетин кордону.

Які країни приймають біженців з України

Про свою готовність прийняти біженців з України заявили багато країн світу, зокрема Польща, Словаччина, Угорщина, Молдова, Чехія, Румунія, Естонія, Ірландія, Німеччина, Іспанія, Великобританія. Про готовність приймати українських біженців заявляли США.

Канада повідомила, що може надати спеціальні авіарейси для перевезення українців із Польщі, яка прийняла найбільший потік українських біженців. На сайті уряду Канади зазначено, що зараз вони віддають пріоритет заявкам українців, які просять про надання постійного місця проживання, свідоцтва про громадянство, тимчасового проживання, надання громадянства для усиновлення. Також уряд країни спростив в’їзд для українців, які не мають сертифікату про повну вакцинацію або щеплені вакциною, несхваленою Канадою. Раніше також країна повідомляла, що планує скасувати візи для українців, але поки що нової інформації про це немає.

У зв’язку з подіями, що склалися, Євросоюз дозволив українцям жити і працювати в ЄС три роки.

“ЄС передбачає надання громадянам України та резидентам країни право жити, працювати, отримувати медичну допомогу, житло та освіту на строк до одного року, без необхідності проходити тривалі процедури надання притулку. Якщо конфлікт триватиме довго або біженці не зможуть безпечно повернутись, цей статус може бути продовжено ще на два роки”, — повідомила прес-служба МВС.

В які країни можна виїхати з України без закордонного паспорта:

Польща;

Словаччина;

Угорщина;

Ірландія;

Румунія;

Молдова.

Щоб перетнути кордони цих країн, українцям достатньо мати будь-який документ, що підтверджує особу.

Нижня палата парламенту Польщі 9 березня проголосувала за закон про підтримку громадян України у зв’язку з повномасштабним російським вторгненням, які прибувають до Польщі. Згідно з ним, біженцям з України буде присвоєно ідентифікаційний код (PESEL).

Перебування біженців у країні визнаватиметься легальним протягом 18 місяців. Вони зможуть легально працевлаштуватися, матимуть доступ до безкоштовної медицини. Українські учні та студенти зможуть навчатися у школах та університетах.

Також допомогу отримуватимуть особи та організації, які нададуть біженцям з України житло та харчування. Їм виплачуватимуть допомогу з розрахунку приблизно 1,2 тис. злотих на місяць (близько 8,5 тис. грн). Допомога виплачуватиметься не довше 60 днів. Крім того, біженцям виплатять одноразову допомогу — по 300 злотих (2,1 тис. грн) на одну особу.

Великобританія дещо спростить отримання віз для українців, які змушені залишити країну через повномасштабне вторгнення Росії. Також Сполучене королівство платитиме своїм громадянам по 456 доларів на місяць, якщо вони зможуть надати українцям вільну кімнату або майно протягом щонайменше півроку.

Міністерство внутрішньої безпеки США оголосило, що надаватиме громадянам України, які перебували в країні станом на 1 березня, статус захищених осіб на 18 місяців. Для набуття статусу необхідно подати заявку.

Уряд Нової Зеландії ухвалив рішення прийняти близько 4 тисяч біженців з України. Згідно з новою політикою, батьки та інші члени сімей українців у Новій Зеландії, які живуть в Україні, зможуть приїхати до країни. Така політика діятиме у країні протягом одного року.

11 березня уряд Швейцарії оголосив, що українці, які тікають від війни, розв’язаної Росією, матимуть право на тимчасовий дозвіл на проживання, роботу та навчання у Швейцарії. Це рішення набуло чинності 12 березня. Пізніше Державний секретаріат Швейцарії з міграції ( SEM) планує запровадити онлайн-реєстрацію для українських біженців.

Японія спростила в’їзд для українських біженців. Уряд країни прийняв рішення, згідно з яким виїхати туди можна, навіть якщо у вас немає родичів чи знайомих у Японії, які б могли взяти відповідальність за вас.

Як виїхати до Іспанії з України

Блогер та інтерв’юер Раміна Есхакзай у своєму Instagram провела прямий ефір із юристом, яка живе в Іспанії. Вона відповіла на найпопулярніші питання щодо переїзду до цієї країни.

На сьогоднішній день Іспанія не надає фінансову допомогу (виплати), але пропонує українцям право на роботу. У країні можна претендувати на безкоштовне житло. Щоб отримати соціальне житло, потрібно звернутися до мерії міста, де ви живете.

Після в’їзду в Іспанію на митниці вам можуть не поставити штамп про в’їзд. Першого дня перебування в країні обов’язково потрібно звернутися до Міграційного департаменту та отримати там декларацію про легальний в’їзд.

Поки що в країні немає обмежень щодо кількості біженців, яких вони можуть прийняти. Велика діаспора українців є у Валенсії. Також юрист уточнила, що Барселона (і вся Каталонія) та Країна Басків — найдорожчі регіони Іспанії.

Якщо людина в Іспанії отримує роботу або стає приватним підприємцем, вона зобов’язана сплачувати податки. До речі, в Іспанії обслуговування ПП є досить дорогим, порівняно з іншими країнами Європи.

В Іспанії є безкоштовна медицина, а при оформленні тимчасового захисту можна отримати додаткову медичну страховку.
Люди, які не знають іспанської мови, зможуть скористатися державними або дешевими приватними курсами для її вивчення. Знайти роботу без знання іспанської реально — часто є потреба у помічниках по дому, нянях і т.д. Перевагою буде знання англійської мови.

Український диплом про вищу освіту може стати в нагоді в Іспанії. Іноді, щоб отримати підтвердження своїх знань, потрібно буде скласти додаткові іспити. Такі ситуації розглядаються у приватному порядку.

У ситуації, якщо мати вивезла дитину до Іспанії без нотаріального дозволу її батька, необхідно також звернутися до Міграційного департаменту та отримати документ про законне перебування дитини на території Іспанії. Після цього (за першої можливості) необхідно надати документи, що підтверджують згоду другого з батьків на вивезення дитини з України.

Дитині також обов’язково потрібно прописати та зробити медкарту (це можна зробити безкоштовно). Після цього його можна записати до місцевої школи.

Для ввезення тварин не потрібні документи, але їх потрібно буде обов’язково зареєструвати. Також обов’язковою вимогою є, щоб у кішок та собак були чіпи.

Юрист звернула увагу, що в Іспанії та особливо у Барселоні часті випадки крадіжок. У зв’язку з цим вона закликала уважно стежити за своїми документами, оскільки їхнє відновлення — довгий і складний процес.

Вища освіта в Іспанії платна. Українським студентам доведеться або перевступати до місцевих навчальних закладів, або складати додаткові іспити. Українські студенти можуть претендувати на стипендії та квоти.

Які країни надали безплатний проїзд залізничним транспортом для українців: список

Щоб скористатися пільговим проїздом, обов’язково потрібно мати український паспорт або українську ID-карту, у деяких випадках у касах можна отримати квиток на Helpukraine. Більш детальну актуальну інформацію слід уточнювати на кордоні або на вокзалах.

Польща — PKP, Deutsche Bahn ( Поїзди Eurocity з Польщі до Німеччини), Flixbus;
Румунія — Flixbus;
Угорщина — MÁV-Start (безкоштовний проїзд з України до Угорщини);
Словаччина — Železničná компанія Slovensko, деякі автобусні оператори, наприклад Bratislava і Trnava (треба уточнювати на кордоні);
Чехія — PKP, České dráhи, RegioJet (безкоштовні поїзди та автобуси від Києва до Львова, поїзди від Пшемисля до Праги);
Німеччина — Deutsche Bahn, будь-які автобуси Німеччини;
Франція — SNCF, безкоштовний проїзд в автобусах TER;
Швейцарія — весь громадський транспорт, TGV LYRIA, SBB CFF FFS;
Італія — MarinoBus, Flixbus;
Нідерланди — весь громадський транспорт Нідерландів, включаючи поїзди NS;
Бельгія — SNCB, Thalys, Eurostar.
Великобританія — Eurostar (з будь-якої станції Eurostar у країнах Європи до станції Сент-Панкрас у Лондоні):
Іспанія — Renfe та Renfe-SNCF ( всі поїзди до / з Франції та Іспанії, а також по всій території Іспанії);
Фінляндія — VR, OnniBus.

Де біженцям краще перетинати кордон

Держмитна служба України створила інтерактивну картку з пунктами пропуску із сусідніми державами, на якій у режимі реального часу можна відслідковувати ситуацію з чергами. Завдяки ній можна спланувати маршрут, щоб скористатися найменш завантаженим пунктом пропуску та не витрачати кілька діб на стояння у чергах.

У зв’язку з російською агресією багато країн спростили правила ввезення тварин з України на території своїх країн. Детальну актуальну інформацію можна дізнатись на офіційних сайтах країн.

Польща, Угорщина, Румунія дозволяють імпорт тварин без документів. Їх можна зробити на кордоні.

У Чехію собаки, кішки та тхори можуть в’їжджати без позначення тварини мікрочіпом або татуюванням, не потрібні інші документи та експертизи. Після в’їзду в країну тварина вирушає на 10-денний карантин, під час якого двічі оглядається на сказ. Також протягом 72 годин після в’їзду тварина оглядає ветеринар.

У Словаччині на всіх чотирьох прикордонних переходах тварин залишають без документів, їм не потрібно мати паспорт чи картку щеплень. Тварин, які не відповідають звичайним умовам, відправляють на карантин (не менше 5 днів). Людина, яка виїжджає, має заповлити форму з необхідними даними на кордоні, що передається до державної ветеринарної адміністрації ( ŠVPS). SEPS передасть форму на конкретну станцію, де тварина буде поміщена на карантин. Вона буде на зв’язку з господарем і поверне йому тварину після карантину.

Кому варто оформити статус біженця

Набуття статусу біженця варто розглянути людям, які не мають знайомих за кордоном, у яких можна залишитися, або недостатньо коштів для подальшого проживання в країні перебування. Його отримання також буде актуальним для людей, які планують залишитися жити та працювати в ЄС.

Недоліки статусу біженця :

На час оформлення статусу біженця вилучають паспорт.
Процедура набуття статусу досить довга і займає близько 6 місяців.
Житло обов’язково буде надано, але це може бути табір для біженців.
Людина не має права працювати протягом часу оформлення документів і не матиме права залишати територію країни, де вона попросила про цей статус.

Які варіанти перебування в країнах ЄС крім отримання статусу біженця?

Люди, які розраховують повернутися в Україну, мають, де зупинитися, і мають достатню кількість коштів для тимчасового проживання в країні, кордон якої вони перетнули, згідно з безвізовим режимом, можуть перебувати в країнах Євросоюзу три місяці.
Люди, які планують повернутися в Україну, але не мають достатньої кількості коштів для самостійного забезпечення свого перебування в країні, кордон якої вони перетнули, можуть оформити тимчасовий захист, який надає візу на рік з правом жити, працювати та навчатися в країні, в якій ви знаходитесь. Також завдяки оформленню тимчасового захисту ви можете отримати соціальну та медичну страховку, а також гуманітарну чи фінансову допомогу, допомогу з пошуком житла та роботи (умови можуть відрізнятися залежно від країни).
Читайте також:

На кого поширюється тимчасовий захист ЄС

Громадяни України, які проживали на її території станом на 24 лютого та вимушено покинули свої домівки через вторгнення російських військ.

Люди, які мають політичний притулок в Україні.

Члени сімей у перших двох категорій. Йдеться про чоловіка/дружину (включаючи і незареєстровані шлюбні відносини, щоправда, якщо їх визнає держава ЄС, на територію якої в’їжджають) та неповнолітніх дітей. Це можуть бути близькі родичі, якщо вони проживали разом і залежали від людини з перших двох категорій.

Де знайти житло за кордоном

Якщо у вас недостатньо коштів для самостійної оплати житла в країні, кордон якої ви перетнули, а також вам нема в кого зупинитися, потрібно звернутися до центру допомоги біженцям з України тієї країни, в якій ви перебуваєте.

Керуючий партнер консалтингової компанії Museum Booster Софія Відманн запустила ініціативу, що дозволяє надати тимчасовий притулок у численних готелях різних країн. Завдяки їй українці можуть отримати притулок у найкращих готелях Європи.

На сайті Host for Ukrainian refugees волонтери в Європі, які можуть приймати біженців, публікують свої дані для контакту, щоб біженці могли з ними зв’язатися.

Також шукати безкоштовне житло можна тут:

Shelter for UA ( Різні країни світу);
Hilfe fur die Ukraine (житло у Німеччині);
Help people leave Ukraine;
Warmes Bett (Німеччина);
ICanHelp (та інтерактивною картою);
Host4Ukraine;
Hospitality Helps;
Every Bed Helps.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.