Новини

«Україна вже перемогла, бо за нею – весь цивілізований світ», – головний рабин України Моше Реувен Асман

Днями до Чернівців проїздом навідався головний рабин України Моше Реувен Асман.

У своєму невеличкому інтерв’ю для molbuk.ua він розповів, яким чином зараз допомагає українським військовим та мирним мешканцям, а також поділився прогнозами щодо того, як завершиться війна.

-Що би вам хотілося сказати українцям та росіянам у цей час?

-У нас зараз відбуваються страшні речі. Я вже сказав росіянам, які відмовчуються і не протестують, що вони стають співучасниками злочину. Бо те, що зараз Росія чинить в Україні, інакше як міжнародними злочинами проти людства, не назвеш. Це видно неозброєним оком, тут нічого не треба навіть доводити. І те, що росіян зомбує російське телебачення, для них не виправдання. Бо кожна людина має свободу вибору – дати можливість себе зомбувати чи ні. Тому кожен повинен робити свій вибір, бо потім доведеться відповідати.

Українцям я хочу сказати, щоби вони трималися. Переконаний, що Україна вже перемогла, що би далі не трапилося. Ніхто не міг передбачити, що російська армія піде на такі злочини проти України. Проте мало хто міг уявити, наскільки потужним виявиться народний спротив українців. І що Путін своїм нападом фактично згуртує всю Україну. Та й не тільки Україну, а й увесь цивілізований світ. Зараз люди всіх національностей зараз стали як браття, щоби спільно вистояти проти пітьми, цього страшного злочину, який робиться проти людства.

-Як гадаєте, чи росіяни ще можуть зрозуміти, що насправді відбувається, чи до них неможливо “достукатися”?

-Після мого звернення, яке я записав після обстрілу Бабиного Яру і яке переглянули десятки мільйонів людей в Україні, Ізраїлі та по всьому світу, мені почали через різні – ще доступні їм – соцмережі писати та телефонувати чимало росіян. У багатьох із них відкрилися очі на те, що відбувається. Тому я переконаний, що до них потрібно “стукати”, що це дасть результат. Росіяни повинні усвідомити, що їх просто обманюють, використовують. І що за це потім доведеться відповідати спільно з їхніми лідерами.

-Ізраїль надає багато гуманітарної допомоги Україні. Проте досі проти того, щоби надати Києву систему протиракетної оборони “Залізний купол”, розроблену Ізраїлем спільно з Пентагоном. Чому так?

– Справа в тому, що Ізраїль сам перебуває у складній ситуації. Їх постійно шантажують, тож питання безпеки там поставлене надзвичайно гостро. Словом, там усе дуже взаємопов’язано і це більше політичне питання. Але тим не менше, я постійно, виступаючи на центральних каналах Ізраїлю і особисто спілкуючись із багатьма високопосадовцями, закликаю надати Україні “залізний купол”. Пояснюю, що наразі йдеться не про політику, а про те, щоби захистити мирне населення. І навіть якщо Росія тисне, щоби не давати систему протиракетної оборони, це не означає, що треба цьому потакати. Тому що злочинні прохання виконувати не можна.

-Знаємо, що ви багато допомагаєте Україні…

-Так, намагаюся робити все, що від мене наразі залежить. Займаюся гуманітарними питаннями. По всій Україні організовуємо гуманітарні місії порятунку людей: евакуйовуємо жінок, дітей, літніх людей із зони бойових дій, найбільш небезпечних місць. Щодня вивозимо по 10-20 автобусів по всій Україні. У нас із питань допомоги населенню створений загальноукраїнський штаб.

Також разом із працівниками провідної ізраїльської клініки імені Сураски (Іхілов) розгортаємо польовий госпіталь на кордоні з Україною. Днями прилетів уже другий літак із пів сотнею медиків, повний медичного обладнання. На днях буде ще декілька літаків.

Крім того, ми також намагаємося організувати гуманітарну допомогу з Європи, США, Ізраїлю. В Ізраїлі наші волонтери організовують десятки, може, навіть сотні тон гуманітарної допомоги. Зараз розробляємо логістику, як її доставляти до України.

Як гадаєте, що буде далі?

-Знаєте, ми щодня молимося, промовляємо спеціальні молитви. І віримо, що у нас ще на цьому тижні трапляться великі чудеса. Адже з вечора 16 по 17 березня ми відзначатимемо Пурім – єврейське свято, установлене на згадку порятунку перських євреїв від винищування їх Аманом, улюбленцем перського царя Ахашвероша. Злочинець Аман хотів знищити весь єврейським народ. Проте все сталося навпаки – Амана та його спільників повісили. Відбулося чудесне спасіння єврейського народу. Молюся, що так станеться і в Україні. Вірю в це. Це і є мій прогноз щодо результатів війни.

Раніше, 1 березня, після того, як війська РФ обстріляли Бабин Яр – місце розстрілу сотень тисяч євреїв та Київську телевежу, головний рабин України на своїй фб-сторінці звернувся до росіян та євреїв усього світу із закликом зупинити війну Росії проти України.

Довідка

Моше Реувен Асман (14 березня 1966, м. Ленінград, нині Санкт-Петербург, СССР) — головний рабин Синагоги Бродського у Києві та керівник Всеукраїнського конгресу юдейських хасидських релігійних громад. Головний рабин України. Засновник єврейського поселення Анатевка.

Народився у Ленінграді. 1987 — після одруження виїхав до Ізраїлю, де продовжив навчання в єрусалимських єшивах “Шамір” та “Мерказ Гутник”. Паралельно з навчанням очолював “Бейт Хабад” для російськомовних євреїв.

Працював помічником рабина м. Торонто по роботі з російськомовними євреями.

По закінченні навчання отримав звання рабина. 1991 — скерований до України, де до 1995 р. працював заступником директора програми “Порятунок дітей Чорнобильської зони”. В тому ж 1991 році став головою єврейської релігійної громади Хабад Любавич міста Київ.

У 1997 р. — Головним рабином Всеукраїнського єврейського конгресу.

Сприяв поверненню “синагоги Бродського” в Києві.

Є представником організації “Цеірей Хабад” (Молодь Хабаду) в Україні, головним представником Всесвітнього центру брацлавських хасидів в Україні.

11 вересня 2005 р. на зборах представників всіх регіонів України був обраний головним рабином України, незважаючи на різку опозицію “групи Гринчака”.

Нагороджений орденом “За заслуги” III ступеня (18 серпня 2009) — за вагомий особистий внесок у розвиток духовності в Україні, багаторічну плідну церковну діяльність та з нагоди 18-ї річниці незалежності України.

Має 11 дітей (на цей час) та 20 онуків.

26 серпня 2017 року син Моше Асмана — Мендель врятував життя перехожому, якого збив на автомобілі Bentley син депутата від Опозиційного блоку Нестора Шуфрича. Хлопець взяв в охоронця синагоги спеціальний медичний рюкзак та встиг надати необхідну медичну допомогу, поки не приїхала машина “швидкої”. Необхідні навички хлопець здобув під час служби у ізраїльській армії.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.