Новини

У Гаазькому суді розпочалися слухання за позовом Києва: росія відмовилася захищатися

У Міжнародному суді в Гаазі розпочалося слухання за позовом Києва з метою припинення неспровокованого вторгнення російських військ в Україну. Представники Москви на засідання не з’явилися.

Суд ООН відкрив справу 7 березня.

Уряд Росії повідомив Міжнародний суд ООН про те, що Російська федерація не зацікавлена захищатися від звинувачень України у щодо порушень нею конвенції про заборону геноциду.

Під час слухань у процесі проти Росії президентка Міжнародного суду ООН Джоан Донохью оголосила, що отримала офіційну письмову відмову

“У листі від 5 березня посол Росії в Нідерландах Александр Шульгін повідомив, що Росія не має наміру брати участь у процесі. Суд шкодує щодо рішення Росії не брати участь у цих слуханнях”, – заявила вона. Варто зауважити, що відмова РФ від захисту не зупиняє слухання.

Суд все одно підготував російські місця у залі засідань, вони лишилися порожніми.

Президентка МС ООН також підкреслила, що в учасників була можливість включитися у засідання віддалено, по відеозв’язку.

Україна домагається ухвали суду, щоб Росія “негайно зупинила військові операції”, розпочаті Москвою 24 лютого, “заявленою метою яких РФ назвала запобігання геноциду” у районах Луганської та Донецької областей, де підтримувані Росією сили воюють з урядовими військами з 2014 року.

Київ називає ці заяви сфабрикованим приводом, який президент Росії Володимир Путін використовує для вторгнення в Україну.

Водночас генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш заявив, що події, які відбуваються в окремих районах Донецької та Луганської областей, не підпадають під визначення геноциду.

“Геноцид – це злочин, який має чітке визначення, і використовувати це визначення слід відповідно до міжнародного права. Я думаю, це не той випадок”, – сказав Ґутерріш.

Голова суду, американська суддя Джоан Е. Донох’ю, заявила, що Росія повідомила трибуналу, що не має наміру брати участь в усному судовому засіданні, яке, як очікується, триватиме два дні.

Юридичні аналітики кажуть, що навіть якщо суд задовольнить запит України, Росія навряд чи виконає його і припинить наступ, через який вже понад 1,5 мільйона українців втекли до сусідніх країн.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.