Новини

«Працюємо від ранку до ночі»: як буковинці допомагають українському війську

Буковинці активно допомагають українській армії.

Про це йдеться у публікації “Молодого буковинця” від 3 березня, пише molbuk.ua

Необхідне для потреб армії збирають у громадській організації “Добротворець”, що у центрі міста.

“Ми працюємо від ранку до ночі, – розповідає волонтерка ГО “Добротворець” Леся Михайлюк. – Орієнтовані виключно на окремі військові підрозділи. Це і військові частини, які дислокуються на території Буковини, і наша тероборона, і ті частини, з якими співпрацюємо з 2014-го року. Хто потребує, тим допомагаємо. Вони нам надсилають замовлення, що потрібно, і ми намагаємося ті замовлення оперативно виконати. Щоправда, це стає дедалі складніше, тому що зараз уже майже нічого немає в продажу. Дуже допомагає діаспора, багато везуть з-за кордону”.

За словами Лесі Михайлюк, волонтерський штаб наразі потребує медикаменти: кровоспинні препарати, джгути-турнікети. З обмундирування – велика потреба у бронежилетах, касках, наколінниках. Також знадобляться генератори, насамперед дизельні, павербанки, рації, електричні проводки, маскувальні сітки, спальники, каремати, тактильні рукавички. А ще – кишені для різної провізії, які можна зачепити на бронежилет, та “ліхтарики-ручки”, які також можна начепити на бронежилет. Вони невеличкі, але добре світять.

Волонтери також збирають матеріал для плетіння сіток.

“У нас є чудові люди, які плетуть сітки – викладачі та студенти Чернівецького фахового коледжу технологій та дизайну, – зазначає волонтерка. – Але нам потрібен матеріал, бо також стало складно знайти: уже повигрібали майже все, що в кого було на складах, у магазинах. Якщо у когось є рибальська сітка і тканини маскувальних відтінків (чорний, коричневий, зелений, оливковий, пісочний, бежевий кольори), – приносьте нам, будемо дуже вдячні”.

Через значний обсяг роботи організація відкрила ще один пункт приймання допомоги на вулиці Чорноморській. Сюди можна принести кошти, медикаменти, чай та каву.

Також у Чернівцях відновила діяльність ГО “Координаційний штаб “Буковина – українському війську”, яка була створена у 2014-му році.

“Ми працюємо напряму з військкоматом та безпосередньо з бійцями, які їдуть на фронт. Інформація про потреби надходить з передової”, – зазначила координаторка організації Любов Василик.

За її словами, наразі ЗСУ потрібні: теплі шкарпетки, шапочки чорні чи хакі, термобілизна, павербанки, тепловізори, акумулятори, кнопкові телефони, батарейки і особливо – спальники та каремати. Також продукти тривалого зберігання (чай, кава, цукор).

Активну участь у роботі організації беруть підприємці Калинівського ринку. До них долучилися також медики. Волонтери збирають елементи військового одягу та взуття. Акцент – на темних кольорах.

“У кого є бушлати, військова форма темних кольорів, захисна форма, термокостюми, шкарпетки, берці, балаклави, шоломи, берети, – нам потрібно все. Також важливими є медикаменти: кровоспинні препарати, медичні джгути, засоби від отруєнь, простуди, суглобів. Тобто ліки різного спектру, які можуть допомогти людині у надзвичайній ситуації”, – зазначають в організації.

У пункті приймання допомоги для військових та переселенців у спорткомплексі “Олімпія” – гори привезених речей та продуктів. Їх розсортовують волонтери. Хоча роботи багато, проте охочих долучитися стільки, що аж часом надміру.

Під воротами “Олімпії” стоїть група жінок. Це медики обласної лікарні. Кажуть, прийшли колективом допомогти, проте наразі допомоги не потрібно, тож їдуть плести сітки до кооперативного технікуму.
“Ми прийшли допомогти: вантажити, розвантажувати, сортувати, – каже одна з жінок. – Усі ми – працівниці обласної лікарні: медсестри, санітарки. Поки що йдемо до коледжу плести сітки. Тут, кажуть, пізніше буде більше роботи.

У самому приміщенні “Олімпії” кожен відповідає за свою частину роботи.

Одягу наразі вистачає, а ось військової амуніції та медикаментів ще потрібно.

“Ситуація змінюється кожні декілька годин, – зазначає перший заступник голова Чернівецької військової адміністрації Богдан Ковалюк. – Якщо ще два дні тому продуктів було достатньо, то зараз через порушену логістику дуже багато дрібних магазинів не мають продуктів навіть для цивільних. Тому потрібно все, починаючи від продуктів і завершуючи тактичним спорядженням. Ми постійно формуємо списки, публікуємо їх на сторінці Чернівецької військової адміністрації. Зараз треба укомплектувати підрозділи. Тож потрібні навіть такі речі, як лопати, кирки, щоби вони завжди були у людей із собою. Також акумулятори, павербанки, “розгрузки”, шапки, чоловіча, жіноча білизна, батарейки пальчикові – усе, чим можна допомогти”.

Адреси пунктів приймання допомоги:

ГО “Добротворець”:

Центральна площа, 9
вул. Чорноморська, 4-А, вхід з вул. Герцена, хімчистка “Лора”.

ГО “Координаційний штаб “Буковина – українському війську”:

проспект Незалежності, 82.

Пункт приймання допомоги:

вул. Воробкевича, 6, ФОК “Олімпія”

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.