Новини

Як зрозуміти, що соцмережі на вас погано впливають — 4 головні ознаки

Без соцмереж сьогодні нікуди. І вони можуть бути навіть корисні. А ось те, що вони починають шкодити, помітити самостійно дуже складно. Перевірте, чи не гортаєте ви чужі стрічки на шкоду самим собі, інформує Ukr.Media.

Хоч і наявність соціальних мереж, безсумнівно, є перевагою у багатьох сенсах, у глянцевому, освітленому світі за нашими екранами є темна сторона, а також ряд психологічних тригерів, які дозволяють легко стати залежними від цієї системи. Як доказ — головні ознаки, які вказують на те, що соціальні мережі негативно на вас впливають.

Занадто сильна залученість

Перша важлива ознака того, що ваша поведінка в соціальних мережах нездорова, — це те, як часто ви їх використовуєте. Ви відчуваєте необхідність перевіряти свій телефон кожні кілька хвилин? Чи заспокоює це вас? Не існує “правильної” кількості часу, який ви повинні проводити в Інтернеті, вам варто вміти інтуїтивно розуміти, що для вас означає забагато. Відмінний спосіб дізнатися напевно — зафіксувати момент, коли це перестає приносити задоволення і починає викликати стрес.

Стрес

Люди використовують соціальні медіа, щоб висловлювати свою думку про все, від обслуговування клієнтів до політики, але зворотна сторона цього полягає в тому, що наші стрічки часто нагадують нескінченний потік стресу. Сторінки в соціальних мережах з безліччю фотографій з сім’єю, друзями, їжею і домашніми тваринами перетворилися в поле для залучення уваги до ряду особистих проблем. Серед безлічі постів про погану роботу міських лікарень, несправедливих звільнень та інших постів на злобу дня можна зустріти десятки вражаючих до жаху текстів про смерті і домашнє насильство. Люди виплескують стрес у медіасередовищі, бажаючи поділитися своїми проблемами і отримати зворотний зв’язок.

Якщо після декількох годин перегляду сторіс і гортання постів ви з важкістю на серці міркуєте про мирську несправедливість — це не тривожний, але і не позитивний дзвіночок. Негатив залишається всередині вашої свідомості, він впливає на роботу мозку і вашу сприйнятливість, навіть якщо ви не помічаєте явних змін у своїй поведінці.

Повне занурення у віртуальний світ

Будь-яка поведінка викликає проблеми, коли заважає вам функціонувати. Під час використання телефону деякі з нас відключаються від реального світу. Скільки разів хтось із близьких ставив вам питання і повторював його, поки ви читали черговий підпис під чиєюсь фотографією або намагалися зрозуміти складний мем і зовсім нікого не чули?

Мало хто з нас може займатися кількома справами одночасно, але головна шкода соціальних мереж у цій ситуації полягає в тому, що соціальні мережі — це не справа. Це не завдання, яке вам необхідно виконати, а здебільшого відволікаючий фактор, елемент дозвілля і розваги. Пріоритет вашої уваги повинен бути спрямований на навколишнє середовище, а не на екран телефону, коли того вимагає ситуація. Якщо вам важко перевести свою увагу, слід замислитися про те, наскільки захоплення соціальними мережами здається здоровим.

Заниження самооцінки

Дві з найбільших проблем із соціальними мережами полягають у тому, що вони підтримують соціальне порівняння, а також створюють проблему відчуття, що за вами постійно спостерігають. Якщо ви слідкуєте за людьми, які змушують вас ненавидіти себе і вселяють бажання змінитися, ваша самооцінка з часом погіршиться. Якщо ви будете слідкувати за людьми, які надихають вас бути собою, все буде навпаки.

Психологи радять жінкам з глибокими комплексами видаляти соціальні мережі на час терапії. Це проблема всього сучасного людства, з якою необхідно боротися, адже не можна бути щасливою і успішною людиною, коли весь ваш час займає стеження за життям незнайомих людей. Усе залежить від ваших намірів, тому ви повинні чітко розуміти, що хочеш отримати від соціальних мереж, перш ніж входити в систему.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.