Новини

«Борщ тепер удвічі дорожчий»: на Буковині за рік значно подорожчали продукти і це «не межа»

Буковинці нарікають, що останнім часом значно подорожчали продукти. До прикладу, ціна борщу, у порівнянні з минулим роком, зросла приблизно на 30 гривень. І це не межа.

За даними Держстату, в області найбільше подорожчали капуста, буряк – майже вдвічі, морква та хліб. Ми порівняли ціни на окремі продукти за січень 2021 року та січень 2022 року, йдеться у публікації ” “.

Буряк і капуста вдвічі подорожчали

Середня ціна на десяток яєць у січні 2021 року становила 32 гривні, зараз – 34 гривні. Стандартний борщовий набір, а це буряк, морква, капуста та картопля, обійдеться буковинцям тепер майже вдвічі дорожче.

За даними Держстату, рекордно подорожчав буряк. Із січня минулого року більш ніж удвічі – із семи гривень за кілограм до 16. Капуста – із майже шести гривень за кілограм – до майже 19, морква коштувала майже сім гривень, на початку цього року – 16 гривень.

Ціни на види м’яса теж дещо змінилися, але не суттєво. За кілограм свинини у січні минулого року потрібно було заплатити 118 гривень за кілограм, у січні цього року – 124 гривні. Проте курятина подорожчала. Якщо кілограм курячого філе коштував майже 88 гривень за кілограм, станом на січень нового року – 120 гривень за кілограм.

Кореспондентка ” ” поцікавилася у продавців на ринку “Центральний”, як змінилися ціни на продукти та з чим, на їхню думку, це пов’язано. Запитували про овочі.

Ціни продовжують зростати

Продавчиня Тетяна розповідає, що за рік ціни піднялися приблизно вдвічі. Найбільше змінився у ціні буряк.

– Тепер борщ значно дорожче обійдеться, ціни дуже зросли й продовжують змінюватися. Навіть якщо порівнювати із січнем 2022 року, то різниця у кілька гривень вже є. Капуста також стала дорожча, залежно від того, звідки її привозять, то коштує від 20 до 22 гривень, – розповідає жінка.
Найменше у ціні змінилася картопля. Її ціна, проти цін минулого року, зросла всього на дві-три гривні. Зараз цей овоч коштує 9-10 гривень за кіло.

Богдан Сторощук, кандидат економічних наук, доцент кафедри економічної теорії менеджменту та адміністрування ЧНУ каже, що ціни будуть продовжувати зростати цього року. Він називає кілька причин.

– Зростання цього року буде більш відчутним, ніж минулого. Ціни продовжують зростати навіть більше, і це глобальна тенденція. Причин є кілька. По перше, це коронавірус і тривалий карантин. Ця ситуація внесла значні корективи для економіки різних країн світу. Саме через те, що були заморожені дві основні галузі – сфера послуг і роздрібна торгівля. І тому країни, щоби втримати економіку на плаву, накачували дуже сильно її грошима через центральні банки. І ця грошова маса за ці два роки досягла критичних значень. Центральні банки всіма можливими способами вживають заходів для зв’язування грошової маси, щоб вона залишилася у банках і максимум пішла на кредитування бізнесу, а не на виплату зарплат, тобто споживче кредитування. В Україні НБУ теж дуже успішно працює через такі інструменти, як депозитні сертифікати, тобто дає можливість комерційним банкам вкладати ці кошти, які у них є, на депозитні рахунки у депозитному банку, – каже Б. Сторощук.

Також фахівець вважає, що на ціни вплинуло і зростання цін на газ та нафту. А в Україні ще й посилення військової загрози.

– Друга причина – це зростання цін на газ. Ціни деяких виробників, до прикладу, хліба зросли вже зараз. Деякі товари, які вже є у продажу, будуть продаватися ще за старими цінами. Але впродовж цього року вони будуть поступово зростати. Ціна на нафту вже буде доходити до 100 доларів за бочку, це буде відбиватися на пальному. А пальне, газ – це ресурси, які використовуються у всіх галузях. Це так чи інакше буде відбиватися на ціни продуктів. Також ще однією причиною є посилення військової загрози, зростають ризики, – додає Сторощук.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.