Новини

«Тікають із Києва?»: чи правда, що всі подобові квартири у Чернівцях «розібрали»

Щодня українці чують тривожні повідомлення про загрозу нападу Росії. Особливо переймаються мешканці східних та центральних областей. Тож не дивно, що дехто вже починає шукати подобові помешкання у західних регіонах, подалі від небезпеки.

Про це йдеться у публікації “Молодого буковинця” від 17 лютого, пише molbuk.ua

“Ще чекаємо, може, обійдеться”

До прикладу, 55-річна киянка зазначає, що разом із 19-річним сином та чоловіком планують винайняти хатину в селі під Чернівцями. Та поки не поспішають – вичікують. Хоча тривожну валізу вже зібрали.

“Поїдемо з Києва, якщо вже таки почнеться наступ. Хоча тоді, можливо, вже буде пізно. Хочемо перебратися у разі небезпеки на Буковину. Тут у нас родина. Поїдемо або в Чернівці, або винаймемо хатину десь на околиці”, – розповідає пані Галина.

І її сім’я не одна така. Галина розповідає, що чимало її знайомих уже покинули Київ. Переважно усі їдуть до Львова.

“Спочатку казали, що їдуть провідати бабусю на тиждень, а тепер написали, що вирішили побути у Львові ще кілька тижнів, перечекати. Та й індуси, які навчаються з моїм сином-студентом, теж кажуть, що будуть їхати до Львова у разі погіршення ситуації”, – каже жінка.

“Не можна ні з песиками, ні з котиками”

Чи справді зараз такий ажіотаж на помешкання у Чернівцях і чи складно винайняти собі житло, дізнавалася кореспондентка ” “. Для цього довелося прикинутися мешканкою Київської області, яка шукає житло на Буковині.

Телефоную до власника, який пропонує двокімнатне помешкання на вулиці Руській за 650 гривень за добу. Запитую, чи вільне житло.

“Це не з вами ми вже розмовляли сьогодні? – цікавиться власник. – Бо телефонували теж із Київської області й запитували, чи можна з собачкою. Але у нас не можна ні з собачкою, ні з котиком”.

Я запевняю, що тварин немає, натомість двоє дітей. Проти них наче заперечень немає. Взагалі власник виявився людиною доброю, почав заспокоювати.

“Та не буде нічого, не хвилюйтеся. Уже ж наче відводять війська. Я б не сказав, що аж такий великий тут “кіпіш”. Вільних квартир багато. Щось та й знайдеться. У крайньому разі у моєї колеги є декілька квартир, у неї попитаю. Будемо на зв’язку, якщо що, набирайте”.

Наступною телефоную жінці, яка здає двокімнатне помешкання на вулиці Вірменській за 595 гривень за добу. В оголошенні зазначається, що у квартирі є всі необхідні зручності. Під час розмови стає зрозуміло, що жінка здає кілька помешкань. Проте усі наразі зайняті.

“Зараз перевіримо: так, ця заброньована, ця заброньована… – переглядає свої записи співрозмовниця на моє запитання, чи є вільні квартири. – Ні, наразі в мене все зайнято на найближчий період, до 20 лютого точно”.

“Невже такий ажіотаж, це що, теж усі з Києва кинулися сюди?” – запитую.

“Та ні, у мене всі заїжджі – по роботі чи інших справах. Немає таких, які б боялися”, – стверджує жінка.

Вона також зауважує, що в Чернівцях спокійно.

“У нашому місті немає паніки. Чи то просто я не панікую”, – заспокоює.

“Що для нас дорого, для столичних нормально”

Рієлтори зауважують, що попит на оренду житла у Чернівцях усе ж таки помітно зріс.

“У Чернівцях немає дуже багато квартир, які здають подобово. Раніше ними мало користувалися, – зазначає рієлторка Олена. – Але зараз попит на оренду житла в Чернівцях значно зріс. Справді, цікавляться квартирами й на кілька днів, але здебільшого на місяць. Частина людей користується послугами рієлторів, але більшість шукає сама. Хто ці люди? В основному, кияни та харків’яни, жителі Центральної України. Мабуть, занепокоєні ситуацією з імовірним наступом Росії на нашу територію”.

Щодо вартості, то те, що для нас дорого, для них нормальне в ціні, провадить фахівчиня.

Зростання попиту на оренду квартир відзначає і рієлтор Олександр. Проте він не пов’язує це із загрозою вторгнення. Каже, 80 відсотків клієнтів – місцеві. Та й помешкань наразі достатньо, можна знайти без проблем.

“За останні два тижні я лише раз зіткнувся з тим, що кияни купували квартиру. Подружжя зі столиці вирішило придбати житло для сина. Причому дороге, не за 30-40 тисяч, у районі вулиці Кобилянської. Тобто це не просто перебути певний час. Натомість більший ажіотаж на оренду. Проте переважно орендують місцеві, на 80 відсотків”, – каже Олександр.

Тобто помешкання є на будь-який смак та розмір гаманця, запевняє рієлтор.

“Вважаю, це більше паніка, яку нагнітають звідусіль. Ви ж бачите, щодня інша інформація. Ті пишуть одне, ті друге. А інші взагалі кажуть: “Та ніхто не знає, що в цього Путіна в голові”, – зазначає співрозмовник.

Інша річ, що після стабілізації ситуації ціни на нерухомість справді можуть суттєво зрости, додає рієлтор.

“Якщо все стабілізується, ціни справді зростуть. Бо у всіх мине стрес, і буде відкладений попит. Ціни б мали зрости на 15-20 відсотків”, – прогнозує.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.