Новини

«Утримуватимемо оленів європейських»: буковинський лісгосп увійшов у трійку найкращих в Україні

Це вагомий результат, за яким напружена робота великого колективу лісівників. Всього у номінації “Фінансові показники успішної діяльності” брало участь сто кращих державних підприємств України. А ще відзнака “Лідер року” підтверджує, що лісгосп є надійним партнером, престижним роботодавцем, пропонує якісні послуги, а також є перспективним для співробітництва та інвестування.

Про це йдеться у публікації ” “.

До речі, це підприємство здобуло й перше місце серед п’яти кращих держпідприємств Буковини у номінаціях “Фінансові показники успішної діяльності”, “Результативність та рентабельність”, “Ділова активність” і “Платоспроможність”.
Нових лісів посаджено на площі 16,5 гектара

– Звичайно, нам приємно, що маємо такі здобутки, – каже Руслан Максимчук, директор лісгоспу. – Знаєте, нелегко працювати в лісі, особливо цієї зимової пори. Але коли бачиш результати, відчуваєш приплив нових сил й упевненіше дивишся в майбутнє. Так, минулого року ми виробили продукції на 221,4 мільйона гривень, реалізовано продукції майже на 173,4 мільйона гривень, переробки – на 89,5 мільйона гривень. Також підрозділами держмисливгоспу проведено відтворення лісів на землях держлісфонду на площі майже 312 гектарів. А нових лісів посаджено на площі 16,5 гектара.

– До цього додайте ще доповнення лісових культур, догляди за незімкнутими деревцями. Для забезпечення виконання лісокультурних заходів садивним і насіннєвим матеріалом ми виростили майже 403 тисячі стандартних сіянців основних лісоутворювальних порід та заготовлено 562 кілограми лісового насіння, що майже вдвічі більше від запланованого. Попри це, для реалізації Програми Президента України “Зелена країна” восени у розсадниках підприємства створено й 0,138 га нових посівів лісових порід.

– Але головне завдання колективу – заготівля деревини.

– Загалом торік лісгоспом було заготовлено 126,8 тисячі кубометрів ліквідної деревини, що більше, ніж у 2020 році. Для підвищення стійкості та продуктивності деревостанів, оздоровлення і посилення захисних, санітарно-гігієнічних, оздоровчих, рекреаційних та інших функцій лісів, збереження біорізноманіття, проведено й рубки формування й оздоровлення лісів на площі 1152 гектари: сюди входить й освітлення, прочищення, прохідні.

Мають побудувати вольєр на 60 гектарів

– Ваше підприємство є бюджетоутворювальним на Вижниччині.

– Податки для держави – один з основних результатів нашої роботи. Так, за минулий рік підприємство до бюджетів усіх рівнів сплатило понад 56 мільйонів гривень. Крім сплати податків наші лісівники розвивають інфраструктуру регіону, створюють нові рекреаційні зони та місця відпочинок, а за необхідності допомагають технікою та матеріалами, особливо взимку, коли потрібно розчищати дороги. До всього слід додати, що кожного року ми будуємо та ремонтуємо лісові дороги, які теж мають неабияке соціальне значення.

– Приміром, торік у Вашківецькому лісництві було побудовано нову кілометрову дорогу, якою користуються не лише лісівники, а й жителі навколишніх сіл. Зауважу, що дороги будуємо за власні кошти. Торік витрати на утримання, ремонт та будівництво лісових доріг становили 7,3 мільйона гривень. Так, біжучий ремонт було здійснено на лісових дорогах протяжністю 116 кілометрів, зокрема, найбільше в Гірсько-Кутському, Лопушнянському та Фальківському лісництвах. В останньому з низ ми плануємо цього року побудувати 1,3 кілометра нової дороги, вартість робіт обійдеться майже в пів мільйона гривень. Маємо намір і побудувати вольєр для дичини площею 60 гектарів, половину із задуманого вже здійснено. А утримуватимемо тут оленів європейських.

– Найкраща мотивація для працівників – зарплата

– Наші лісівники в середньому отримують по 13-14 тисяч гривень. І це не межа. Наші фахівці з питань оплати праці постійно у пошуку резервів стимулювання працівників. Також прагнемо наблизити людей до природи, тому розбудовуємо туристичну інфраструктуру. Всі збудовані лісівниками майданчики відпочинку обладнано місцями для збору сміття і розведення вогнища. Тож, як засвідчила практика, збільшення обладнаних рекреаційних пунктів пропорційно протилежне засміченості лісових масивів та кількості пожеж. І наостанок, намагаємось утримувати лідерські позиції та зберегти високі темпи й чіткий ритм організованої ефективної праці сотень людей.Адже за кожною цифрою наших здобутків – колективне вміння, цінний досвід, столітні традиції й сміливе входження у нові масштабні проєкти.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.