Новини

В Україні почали діяти нові правила перевезення дітей в автомобілях: увагу будуть звертати на зріст

З 4 березня набули чинності зміни до ПДР, що стосуються перевезення дітей.

Про це повідлмляє патрульна поліція України.

Постановою Кабінету міністрів України від 24 лютого 2021 № 152 внесено зміни до Правил дорожнього руху.

Забороняється перевозити дітей, зріст яких менше 145 см, у транспортних засобах без використання дитячих утримуючих систем, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу; на задньому сидінні мотоцикла та мопеда.

Дитячі утримуючі системи повинні використовуватися у транспортних засобах, обладнаних ременями безпеки чи системами з’єднання дитячої утримуючої системи, передбаченими їх конструкцією, та відповідати вимогам чинних в Україні правил і нормативів.

Дитячі утримуючі системи встановлюють на місцях для сидіння, крім першого ряду. У разі перевезення дитини віком до трьох років у легковому автомобілі на місці для сидіння першого ряду допускається встановлення дитячих утримуючих систем, які встановлюються проти напрямку руху з обов’язковим відключенням фронтальної подушки безпеки цього місця для сидіння (у разі її наявності).

За минулий рік в Україні сталося 4 432 ДТП за участю дітей, у яких 168 дітей загинуло та 3957 — травмовано.

Прибуваючи на виклики про такі ДТП патрульні нерідко стають очевидцями того, що діти — травмовані чи загиблі внаслідок ДТП — були без спеціальних засобів, які дають можливість пристебнути їх в авто. Однак не варто забувати, що використання дитячих утримуючих систем — це не лише пасивна безпека вашої дитини, її життя та здоров’я, але й імовірність того, що у випадку ДТП вона залишиться живою чи отримає менш серйозні травми.

У 2019 році було посилено відповідальність за порушення правил перевезення дітей — штраф 510 гривень, а за повторне протягом року вчинення порушення — 850 гривень.

Протягом минулого року поліцейські склали 2 664 адміністративні постанови за порушення правил перевезення дітей.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.