Новини

Ціни на квартири зростуть – хто їх купить?: яка ситуація із продажем нерухомості на Буковині

Продавці нерухомості вважають, що купівельна спроможність людей на межі, тож вони не зможуть придбавати таке дороге житло.

Експерт Асоціації фахівців нерухомості Едуард Бразас запевняє, що ціни на житло будуть зростати і на первинному, і на вторинному ринку, йдеться у публікації ” “.

“Є дефіцит деяких будматеріалів”

“Усе буде залежати від попиту та купівельної спроможності населення. Нині в Україні купівельний попит вийшов на максимум своїх можливостей, і надалі відсоток людей, які можуть вкласти гроші у нерухомість, буде тільки зменшуватися”, – стверджує експерт.
За прогнозами експертів, до кінця 2022 року ціна квадратного метра може збільшитись до 25 відсотків. Це насамперед зачепить квартири площею 35-50 квадратних метрів, що мають найбільший попит.

У Чернівцях ціни на квартири в новобудовах продовжують зростати. Забудовники пояснюють це подорожчанням будівельних матеріалів.
– Подорожчало все: цемент, бетон, цегла, керамічні та бетонні блоки. У зв’язку з цим є навіть дефіцит деяких будматеріалів. Закриваються заводи, які працювали на газі, бо не в змозі заплатити за нього. Поки що працюють ті, що користуються вугіллям, але воно теж стрибнуло в ціні, – розповів Володимир Мороз, директор будівельної компанії “Чернівціжитлобуд”. – Дорожчими стали земельні ділянки під будівництво, які міська влада продає через аукціони. Додайте сюди зростання ціни на газ та електроенергію, що теж вплине на вартість житла. Важко спрогнозувати, що буде далі, але гадаю, що ціни на квартири в новобудовах зростуть у цьому році щонайменше на 25 відсотків. Ми одними з перших на Буковині започаткували поетапну систему оплати під час купівлі квартири. Та дедалі менше людей має змогу вкласти кошти в нерухомість на етапі будівництва. Вони обирають між житлом та першочерговими життєвими потребами. Якщо не буде державної програми кредитування, то стане важко займатися будівництвом.

“Вартість квартир іноді абсурдна”

Директор агентства нерухомості Володимир Кифяк вважає: якщо житло ще дорожчатиме, тоді ніхто не зможе його купувати.

– Останнім часом і так менше охочих придбати нерухомість. Якщо раніше розкуповували квартири в новобудовах ще на стадії будівництва, то зараз не беруть навіть готові, – запевнив Володимир. – Купівельна спроможність людей на межі, проте забудовники продовжують підвищувати ціни. Навіть не можу уявити, куди далі вони можуть зростати. У нас зараз вартість квартир іноді абсурдна. Ціна одного квадратного метра становить 700-900 доларів, в елітних районах – 1000-1200 доларів. А деякі забудовники хочуть по півтори тисячі доларів за квадратний метр. Хто це зможе купити?

Зростання цін на новобудови вплинуло і на вторинний ринок. “Найбільший попит мають одно- та двокімнатні квартири на середніх поверхах. Їх легше продати чи здати в оренду. Скажімо, на проспекті Незалежності вони зросли в ціні на 10-15 відсотків. Зате в таких мікрорайонах, як Садгора, Калічанка чи Гравітон квартири не подорожчали, особливо трикімнатні, – пояснив Володимир. – Багато власників не можуть продати свої квартири роками через такі ціни. І зараз ще підвищуються через ситуацію на ринку нерухомості.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.