Новини

Скільки коштує похорон у Чернівцях і чи можна на чомусь зекономити: відповідь власників ритуальних салонів*

Часто чуємо від людей старшого віку, що вони почали збирати гроші собі на похорон ще мало не з юності. Мовляв, це дуже дорогий ритуал, тому, щоби потім він не ліг тягарем на плечі рідних, треба відкласти на нього гроші заздалегідь.

Чи справді зараз вмерти дорожче, ніж жити? Скільки коштує похорон та на чому можна зекономити?

Поховання самотужки

Чернівчанка Олена нещодавно поховала дядька. Він раптово помер. Ніхто не сподівався, що це станеться так швидко, тому не підготувалися до похорону.
Споряджання тіла в морзі, прихід священика, похоронний набір, транспорт, робота гробарів – усе це загалом обійшлося родичам у понад тисячу доларів, або близько 30 тисяч гривень.

“І це при тому, що ми не влаштовували поминальний обід. Зараз його мало хто робить через пандемію. Натомість роздали велику кількість поман. Похорон – це справді витратно. Хоча ми все купували за помірними цінами: не найдешевше, але й далеко не найдорожче”, – каже чернівчанка.

Бувають випадки, коли родичам померлого емоційно важко займатися організацією похорону або фізично неможливо це зробити. Тоді на допомогу прийдуть ритуальні служби, які візьмуть на себе тягар всіх організаційних питань.

Комплекс послуг позбавить зайвої біганини і хвилювань

– До нас люди можуть звернутися з усіми питаннями щодо поховання, у нас є все необхідне на одному місці, – розповідає керівник похоронного бюро “Ритуальні послуги” Володимир Тимчук. – У нашому магазині представлений широкий асортимент ритуальної атрибутики будь-якої цінової категорії: труни, хрести, вінки, одяг – все, що необхідно для похорону. Є труни економ-варіанту – від 1000 грн, а є середньої вартості і дорогі. Є американські саркофаги з двома відкидними половинками – від 5000 грн, а також труни з прозорими кришками, цинкові – для поховання у склепі або вивезення за кордон.

За потреби надаємо послуги миття й одягання, які коштують від 800 грн. Бальзамування тіла – від 2500 грн. Ціна залежить від стану тіла і періоду його тримання. Зберігання в холодильній камері – 700 грн за добу.

Також займаємося організацією похорону від початку і до кінця. Сюди входять омивання, одягання небіжчика, виніс та супровід, організація похорону і транспортування тіла та організація поминальних обідів. Тобто людина сказала, що вона хоче, надала потрібні документи, замовила все в одному місці – і ми займаємося всіма організаційними питаннями. Людям не потрібно бігати по різних інстанціях, витрачати час і нерви, коли й так нелегко на душі. Ця послуга коштує від 500 грн, залежно від складнощів і кількості інстанцій, які документи є, де буде відбуватися поховання тіла, чи буде поминальний обід чи ні.

Якщо потрібно, надаємо окремо послугу виносу тіла і його супровду до поховання. За потреби надаємо також транспорт (катафалки і мікроавтобуси) по всій Україні і навіть за кордон. Вартість транспортування становить від 500 грн і вище та залежить від відстані, наскільки затримують транспорт під час проведення всіх процедур при похованні. Деталі обговорюємо із кожним замовником індивідуально.

Розраховуватися люди можуть, як їм зручно: по перерахунку, готівкою або на карту. При замовленні всього комплексу послуг діють знижки.
До нас можна телефонувати цілодобово за тел. 050 900-51-49.

Організація поховання – онлайн

– У нас люди можуть знайти повний спектр ритуальних послуг, починаючи від санітарної обробки тіла (вмивання), яка вартує 600 грн в орендованому приміщенні або 800 грн з виїздом додому, продажем ритуальної атрибутики і закінчуючи самим похованням, – розповідає представник торгового дому “Ритуал” Олександр Павлюкович. – Також надаємо допомогу в організації проведення кремації.

На нашому сайті можна ознайомитися з усіма ритуальними послугами, які ми надаємо, та ритуальними товарами які пропонуємо. Також тут можна онлайн замовити послугу доставки ритуальної атрибутики. Наприклад, замовляють у нас вінок, ми підписуємо, привозимо і вказуємо, від кого це співчуття. Послуга доставки входить у вартість вінка. Доставка по місту ритуальної атрибутики – безкоштовна.

– Під час ситуації з COVID-19 буває, що люди не мають фізичної можливості займатися похованням, – зазначає Олександр Павлюкjвич. – Нещодавно був випадок, коли від коронавірусу помер чоловік. Дружина вдома – теж інфікована, з близьких – неповнолітня дитина, яка теж контактна. Вони дистанційно замовили все необхідне на нашому сайті. Ми склали їм прайс-лист, узгодили всі питання. Потім приїхала наша бригада в спецзахисті і все зробила. З родичів не було нікого, тільки дружина попрощалася. Вже на похорон приїхали наші люди, спеціально одягнені, з дотриманням усіх санітарних норм, тіло запакували і поховали, як належить.

Зарезервувати домовину можна ще за життя

– До нашого торгового дому часто звертаються люди, щоб замовити послугу резервування похоронної атрибутики, – каже Олександр. – Наприклад, бабуся – при смерті. Родичі приходять, вибирають все, що потрібно. Це все консервується, загортається у плівку і зберігається у нас на складі. І коли виникає в цьому необхідність, замовлення забирають.
У нас є домовина, яка стоїть на складі вже півтора року. Одна бабуся прийшла і сама її замовила. І тепер вона заходить і запитує: “Мою домовину ще не продали?”. Ми кажемо: “Ні. Все на місці”.

У нас на сайті відвідувачі можуть знайти корисну пам’ятку “Дії громадян у разі смерті близької людини”. Там послідовно розписано, що повинна зробити людина, коли це сталося: в нічний, денний час, кому зателефонувати та ін.

Наш контакт-центр цілодобово на зв’язку.
Телефон: (099) 402 4004
Адреса: вул. Кишинівська, 2-А
Сайт: http://ritual.cv.ua/

Офіційно: “Землі залишилося менше, ніж на рік”

Василь Воронюк, директор МКП “Спецкомбінат”:
“Ми комунальне підприємство, тому у нас не може бути “космічних” цін. Місце під поховання на кладовищх в Чернівцях віддається безкоштовно. Платять тільки за копку ями та транспорт, якщо замовляють у нас. Можна за бажанням найняти організатора похорону.
Наразі “забити” наперед місце не можна. Тільки по факту. Тепер земля кладовища швидко закінчується, тому ми не видаємо під майбутні поховання. Звичайно, якщо поховані, наприклад, тато з мамою, а в них хвора дитина і є можливість її у майбутньому поховати біля батьків, то ми залишаємо поряд місця. Крім того, у таких випадках уже не треба дотримуватися тих санітарних норм, як між чужими могилами, коли має бути відстань мінімум 50 сантиметрів.
Одним із варіантів вирішення проблеми міг би стати крематорій, але спорудити його коштує дуже дорого”.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.